Idén jubilál a dunaújvárosi gyökerű BeatKOHO

2020.08.22. 15:30

Megjelent az új klip

A nemrég újjáalakult BeatKOHO zenekar tagjaival beszélgettem átfogóbban a múltról, jelenről, jövőről, de főleg a vadonatúj videoklipjükről.

Varga Zsófi

– Úgy gondolom, nem nagyon kell bemutatni a városiaknak titeket, de azért mégis, pár szóban meséljetek nekem arról, mi is a BeatKOHO, ha esetleg valaki még nem találkozott volna a nevetekkel?

– Sziasztok, szia. Hát ez egy kiváló kérdés. Talán egy zenekar, talán csak egy zenés kommuna. A BeatKOHO alapvetően zenekarként jött létre, tíz évvel ezelőtt, itt Dunaújvárosban. A régi tagoknak is mind volt kötődésük Dunaújvároshoz, de a mostaniak közül talán még több a lokálpatrióta, helyi arc. A KOHO leginkább egy élőben zenélő hiphop banda, aminek az elmúlt évek során már több felállása is létezett, de azért bízunk benne, hogy egy ideig ez a jelenlegi marad. Amit biztosan el lehet mondani, hogy a mostani egy remek csapat, egy remek baráti társaság, amelyben már nincs megfelelési kényszer, csak az örömzene élvezete.

„Óriási öröm, hogy idénre összeállt a zenekar váza, hogy van már egy műsorunk, és kijött az első dalunk, valamint klipünk az új felállással”

– Hol hallhatott rólatok a közönség a megalakulás óta, mik voltak a szerintetek nagyobb villanások?

– Kevésbé szoktunk visszafelé tekintgetni, valahogy mindig jelenorientáltak voltunk, de ha feltétlen ki kellene emelni mozzanatokat, akkor a 2012-es R33-as tehetségkutató 2. helyezése (260 banda közül!), a 2012-es Talentométer 1. helyezés ide sorolható, aztán szintén 2012-ben az Augusztus című klipünk a VIVA TV hazai chartján első helyezett lett, valamint például az, hogy az elmúlt tíz évben olyan előadókkal, olyan helyeken játszhattunk, ami igen kevés zenekarnak adatik meg. Felléptünk a DSP-vel, a Punnany Massiffal, a Follow The Flow-val, de a Halott Pénzzel is. Dürer Kert, A38, Budapest Park (az egyik személyes kedvencünk) és még sok ­klassz és színvonalas klub és koncert. Rengeteg szuper ember vett részt a zenekar elmúlt éveiben. Sok-sok közös dal, rengeteg nóta és klip született, amire mind rettentően büszkék vagyunk.

Kevésbé szoktak visszafelé tekintgetni Fotók: BeatKOHO

– Említetted, hogy pont idén tízéves a zenekar. Terveztek valami különlegességet, nagyobb durranást?

– Igen, idén jubilálunk, ami egy igen fontos év nekünk, de túl nagy dolgokat nem tudunk, nem merünk tervezni. Érthető okokból óvatosak vagyunk. Csak Dunaújvárosban két nagyobb koncertünket kellett már visszamondani a pandémia okán, így a teljesíthető dolgokra koncentrálunk inkább. Óriási öröm, hogy idénre összeállt a zenekar váza, hogy van már egy műsorunk, és kijött az első dalunk, valamint klipünk az új felállással. Na meg persze, most érkezik a második. Igyekszünk az apró dolgoknak örülni. Volt már egy online koncertünk, most szeptember 5-én pedig egy helyi jótékonysági rendezvényen is fellépünk, aztán meglátjuk mit engednek még. A dalokkal, klipekkel haladunk, szervezünk egy őszi turnét is, a paksi Origamies zenekar társaságában, a többi majd kiderül.

– A második klip debütálása kapcsán beszélgetünk most veletek. Mesélnétek az idei első és a most következő második klipről pár dolgot? Mi alapján készültek az új dalok, videóklipek?

– Az első dalunk az új felállással a Flitter volt, amit márciusban debütáltattunk. Mondhatjuk, hogy a legrosszabbkor lett kész az anyag, de már nem akartuk visszatartani, elcsúsztatni. Olyankor kidobni egy alapvetően partinótát, amikor a partik száma a nullához konvergál, óriási kockázat. De egész jól vette a közönség, és hamar ment elég nagyot a legnagyobb videómegosztón. Nyilván ez egy új felállás, egy teljesen új helyzetben, ráadásul egy tőlünk eddig teljesen szokatlan stílusban. Kaptunk azért hideget is. Viszont a cucc teljesen önazonos lett. Azon kívül, hogy kevésbé öltözünk ilyen kellemes göncökbe, mint a klipben, azért tudunk még így bulizni. És tulajdonképpen buliztunk is. Elképesztően klassz hangulat volt, jó fej statisztákkal és segítőkkel. A Flitter klipjét, akárcsak a most megjelenő új dalt is Liszkai Gábor barátunk jegyzi, a helyszín pedig a helyi Kaptár volt. Egy nap alatt megoldottuk az ügyet, úgy, hogy közben még remekül is éreztük magunkat. Mulatságos kis nap volt. A második klip pedig mostanra készült el, és kedd óta láthatja a nagyközönség is. Annyiban hasonlít az előzőre, hogy ez is egy hangulatvideó. Egy igazi nyári dal. Laza, kompromisszummentes nyári fless. Ezt is Liszkai Gabi forgatta, egyetlen délután alatt. A helyszín pedig mi más is lehetett volna, mint a Szalki-sziget? Lementünk a barátainkkal sütögetni, és jól érezni magunkat, közben pedig forgott a kamera. A címe #napfénysör lett. Ahogy a klipen, a szövegen, úgy a dal címén sem gondolkoztunk túl sokat. Most ilyen lazába kezdtük be az évet. Nem feltétlen arról van szó, hogy nem gondoljuk komolyan, csak nincs bennünk görcs. Dalokat írunk, ha tetszik, megtartjuk, ha nagyon tetszik, klipet is forgatunk hozzá.

– Mik a tervek? Mit mondotok azoknak, akik esetleg hiányolják a régi KOHÓ-s dolgokat? Merre tovább?

– Tervek azok vannak, de mint mondtuk, nagyjából bárminek örülünk, ami megvalósul belőle. Tervünkben áll aktívnak maradni. Koncertezni, dalokat írni, klipeket gyártani, jelen lenni. A BeatKOHO anno egy elég szép szintre belőtte magát, de a rövid inaktivitás miatt is, van mit építkezni. Szeretnénk jól érezni magunkat, szórakoztatni, aztán a közönség és az idő eldönti a többit.

Már az első dal után is találkoztunk olyan hangokkal, akik hiányolták a régi hangzást, stílust, de ilyen mindig lesz. Megnyugtathatjuk azért a nagyérdeműt, nem a Flitter típusú dalok és klipek lesznek az új irány, de ha szembejön velünk egy ilyen ötlet és tetszik, meg fogjuk csinálni. Rámegyünk mindenre, ami jólesik. A nyári dalunk is könnyedebb, de a soron következő például egy komolyabb hangvételű, régi iskolás téma lesz. Mikor mi.

Ezt remekül lefedi a nevünk is, BeatKOHO. Egy beat olvasztótégely vagyunk, ahova számtalan ötlet, stílus és inger ömlik be, aztán elkészül valami, ami Mi vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában