Zsedrovits Enikő egyéni kiállítása a baranyai Geresdlakon

2020.03.09. 13:00

Forgó a Koffán galériában

duol.hu

Fotó: Zsedrovits Eniko

Lapunk fotóriportere, Zsedrovits Enikő az utóbbi években két egyéni kiállítással is jelentkezett: Úgyhagyott (2018), Forgó (2019). Mindkét tárlat számos szép sikert könyvelhetett el helyben és a szűkebb térségünkben. Bajusz György, a Hírlap szerkesztője a számára kedves Forgó című kiállítást beajánlotta a Pécstől és Pécsváradtól nem messze fekvő Geresdlak település vezetőinek. Az előzetes egyeztetéseket követően, a geresdlakiak jelezték, szívesen látják Zsedrovits Enikő munkáit a település egyik büszkeségének számító Koffán Ház galériájában. A „Koffán” név bizonyára olvasóink többségének ismerősen cseng. Nem véletlenül. Ugyanis, Dunaújváros és térségnek művészeti életében meghatározónak tekinthető ifj. Koffán Károly édesapja, Koffán Károly az akkor Geresdként említett településen született 1909-ben.

Barna-Mendly Erzsébet könyvtáros és Papp Dezsőné segítették a Forgó tárlatépítését
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Koffán Károly 1928–1933 között a Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt, 1933 és 1939 között Párizsban élt, bábosként néhány évig közreműködött az Arc-en-Ciel bábegyesület tevékenységében. A hazatérését követően a bábozással felhagyott, 1948 és 1956 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanított.

A Koffán Ház a polihisztor egykori szülőháza időközben olyan állapotba került, hogy azt már nem volt érdemes felújítani. Így egy pályázat útján a falu közepén álló (Geresdlak, Dózsa Gy. u. 46) egykori emeletes magtár és a lóistálló a művész 100. születésnapjára Koffán Házként született újjá. Azóta rendszeresen különféle időszakos képző- és népművészeti tárlatok bemutatójának és közösségi rendezvényeknek ad otthont.

Zsedrovits Enikő Forgó című kiállítása, amely tavaly júniusban a Bartók aulában debütált március 10-én 10.30-kor nyílik a fent említett Koffán galériában. A megnyitón részt vesz Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár és dr. Habjánecz Tibor, Geresdlak polgármestere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában