Csilingelő hangok

2020.02.01. 10:00

Tehetséges népdalénekesek a Móriczban

Pénteken 14 órai kezdettel a Móricz Zsigmond Általános Iskola adott otthont a – Fejér Megyei Művelődési Központ és Művészetek Háza által meghirdetett – Pesovár Ferenc Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny területi válogatójának.

Tóth Alexandra

2020.01.31.Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdal Éneklési Verseny Dunaújváros Móricz Zsigmond Általános Iskola Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az idén már huszadik alkalommal megrendezett verseny hét területi előfordulójában közel nyolcszáz gyerek fakad majd dalra. Városunkban a negyedik előválogató állomást tartották, ahol egyebek között dunaújvárosi, perkátai, adonyi és baracsi gyerekek vesznek részt – mondta el a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ és Művészetek Háza munkatársa.

A Pesovár Népzenei Versenyen nem arany, ezüst, bronz minősítést kapnak a fellépők, hanem szakmai, szöveges értékelést. Az elődöntők legsikeresebb fellépői szereplésével rendezik majd meg a megyei döntőt, a nagyszámú jelentkező külön alsós és felsős döntőt ígér.

A Daloló Trió csodálatos vidám színfoltja a versenynek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Pesovár-versenyt Hor­váthné Ottinger Hajnalka, az iskola igazgatója nyitotta meg. Mint elmondta a magyar népdal mindent képvisel, ami fontos egy magyar ember számára. Nem csak az esztétikait érzékünket fejleszti a népzene, hanem a magyar kultúra számára is nagyon fontos.

Pénteken 27 produkció állt a Vakler Anna, Németh István és Varró János alkotta szakmai zsűri elé. A verseny helyszíne zsúfolásig megtelt. Az iskola emeleti terme előtt a fellépésre várakozó sok izguló gyermek mellett már csak a szüleik kezüket tördelő drukkoló csoportja volt feszültebb. De a csilingelő hangocskákkal a feszültség is elszállt.

Az eseményt a házigazda Móricz Zsigmond Általános Iskola 1. a osztályának Csicsergők nevű csoportja nyitotta meg, amelynek tagjai gyermekdalokat énekeltek.

A Pesovár Ferenc Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny előválogatói tovább folytatódnak.

Február 6-án, csütörtökön Lovasberényben lesz a legközelebbi előválogató a Reményik Sándor Református Általános Iskolában. Majd február 7-én, pénteken Abán, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolában lesz a következő megmérettetés, végül február 21-én, pénteken kerül megrendezésre várhatóan ebben az évben az utolsó előválogató verseny a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban.

A népzenei versenyen három alapkategóriában versenyeznek a gyerekek. Énekes produkciók, zenei számok és vegyes kategóriában folyik a megmérettetés, amelynek végén a megyei döntő az alsó tagozatos korosztály számára február 28-án, pénteken, a felső tagozatos korosztálynak pedig március 6-án, pénteken lesz tíz órától Székesfehérváron, a Fejér Megyei Művelődési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában