Finy Petra élményórája

2020.01.22. 14:00

Irodalom és nyelvi humor

Finy Petra a Jaffa Kiadó vezetője, mellette pedig író, költő. Célközönsége az egészen pici óvodásoktól a felnőtt olvasókig terjed. Elsősorban ifjúsági kiadványairól híres, és ezekre alapozta élményóráját is a Móricz Zsigmond Általános Iskola 6. és 8. osztályos diákjainak.

Tóth Alexandra

2020.01.21. Finy Petra irodalom óra a Móricz Zsigmond Általános Iskolában Dunaújváros Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Tegnap délelőtt több tucat kiskamasz hallgatta Finy Petrát. A fiatal és rendkívül termékeny írónő saját munkásságán keresztül igyekezett közelebb hozni a kortárs ifjúsági irodalmat a gyerekeknek. A hangulatot hamar oldotta vetített képes bemutatkozójával, a családi album azonban nem öncélúan pergett a digitáblán.

Finy Petra a Gréta Garbója című kötetével
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Finy Petra ugyanis családját tekinti a legnagyobb múzsájának. Madarász férjének számos madaras témájú alkotást köszönhet, lányai úszómúltjának tapasztalataiból egy egész regény született, a családi túrák, nyaralások pedig a természet és a különböző országok kultúráinak megjelenítésében segítettek az írónőnek. Petra elárulta, nagyon szeret babrálni a szavakkal, a magyar nyelv nyújtotta lehetőségek száma végtelen, ezeket a bravúrokat pedig előszeretettel jeleníti meg a műveiben.

Érdeklődő hallgatóság – az írónő felolvas

Így készült vers a Dunna partról, a bozótban, gazban élő gaz­emberekről vagy a koszméh­ről. A diákoknak egyébként pont a Gréta Garbója című, elsősorban óvodásoknak szóló verseskötetből olvasott fel az írónő, megcsillogtatva a szóviccek és szójátékok iránti fogékonyságát, és ízelítőt adva a kötetre jellemző kissé kaotikus, prózaverses világból.

Finy Petra saját kötetei mellett felkérésekre is készít írásokat, ilyen volt például az a novella is, ami karácsony környékén jelent meg a Nők Lapjában, és amely felolvasása után kicsit megbolydult a hallgatóság. Az interaktívba átcsapó óra vége felé megtudtuk, hogy digitalizáció ide vagy oda, a gyerekek igenis olvasnak nyomtatott szövegeket. A közönség soraiban ült olyan gyerkőc, aki saját bevallása szerint igyekszik tartani a napi egy teljes elolvasott könyvet, de a felsősök nagy részéről megnyugtatóan elmondható, hogy havonta egy kötetet azért elfogyasztanak. Akár Finy Petra művei közül is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában