Csiky Gergely darabjából

2019.09.24. 09:00

Aktuális mondanivalót, és érdekes szereplőket ígérnek

A Rájátszik Rácalmási Játékszín Kör Csiky Gergely Ingyenélők című vígjátékát mutatja be szeptember 26-án, csütörtökön, 18 órai kezdéssel a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében.

Török Tímea

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A rácalmási színjátszók ezúttal 1870-be repítik vissza a nézőket, az Osztrák–Magyar Monarchia szívébe, Pest-Budára egy csavaros eszű „özvegy” otthonába. Elég érdekes a történet, attól függetlenül, hogy egy majd száznegyven éves darabról van szó. Még a felvetései is viszonylag aktuálisak és a figurái is ismerősek lehetnek. A hazafias érzelmekkel manipuláló szélhámosok, őket múltjukkal zsaroló csalók, naiv fiatalok és az őket kihasználó felnőttek a szereplői a darabnak.

Napjainkban is igencsak aktuális mondanivalója van az előadásnak, hiszen korának hazafiaskodását teszi nevetségessé, pont ezért a néző úgy érezheti, hogy az Ingyenélők napjainkról szól. Nagyszerű társadalomrajz, tele rendkívüli érzékenységgel megírt remek szereplővel.

A darab alapvetően arról szól, hogy semmi sem fehér vagy fekete, hogy az ember nem egyértelműen jó vagy rossz.

Pap, költő, műfordító és kritikus

Csiky Gergely, a szerző a kor egyik legizgalmasabb írója. Nem mellesleg katolikus pap és teológiaprofesszor, aki 48 éves korában hunyt el. Színi­iskolai tanár és a Nemzeti Színház dráma bírálójaként is tevékenykedett. Fontosabb művei még A nagymama, Buborékok. Műfordításai is jelentősek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában