Liturgiát tartottak, borverseny-érmeket adtak át, lovagokat avattak

2019.05.27. 11:30

A Szent Orbán-nap idén is sikeres rendezvény volt

Az idei Szent Orbán-ünnep az adonyi Szőlőhegyen hagyományos egyházi liturgiával kezdődött a szőlő és a bor védőszentjeként tisztelt, a II. században élt és vértanúhalált halt Szent Orbán pápának szentelt, 1811-ben, a németországi Elzász-Lotharingiából érkezett föld- és szőlőművesek által emelt kápolnánál.

Pekarek János

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Bozai Márton atya, adonyi plébános által vezetett liturgia után a szőlőhegyi rendezvénytéren zene- és néptáncműsor következett, amelyet a helybéli Bandy band és a Rosmarin, majd a Salina néptánccsoport szolgáltatott.

Az ünnepet Schmidt Attila, a helyi Duna menti Szent Orbán Borrend nagymestere nyitotta meg a szép számú egybegyűlt előtt. Az ünnepségen részt vett Ronyecz Péter Adony, valamint Csányi Kálmán Pusztaszabolcs, Molnár Tibor Iváncsa, és Somogyi Balázs Perkáta polgármestere.

A köszöntők után a korábban a perkátai Győry-kastélyban megrendezett 26. kistérségi borverseny győzteseinek és helyezettjeinek adták át a díjakat. Ők kategóriánként a következők lettek: fehérben első Bencsik Csaba Aletta elnevezésű borával, második a Steiger Pince (vegyes fehér), harmadik a Steinmann Pince (Bianca). Vörös és siller: első Báni László (vegyes vörös), második Steinmann Pince (Othello), harmadik Tamási Károly (cabernet sauvignon). Rozé: győzött Kozmér Attila (kékfrankos rozé), második Schmidt Attila (rozé), harmadik Tischner János (kékfrankos rozé). Idegen termőhelyű bor: első Pletser Edit, akinek cabernet sauvignon bora a verseny nagy aranyérmét is megkapta, második Kozmér Attila (generosa), harmadik Márton Attila (cabernet franc). A versenyen egy nagy aranyat, huszonkét arany-, negyvenkét ezüst-, harminchárom bronzérmet, tizenegy oklevelet és öt részvételi lapot osztottak ki.

Az ünnepség kitüntetések átadásával és borlovagok megválasztásával folytatódott. Szent Orbán Emlékérem idei kitüntetettje Friedrich Teréz, a borrend régi támogatója lett. A Kistérségi Vándordíjat, amelyet Ronyecz Péter adonyi polgármester alapított, Králl István, a Duna menti Szent Orbán Borrend örökös nagymestere kapta. Borlovagnak választották dr. Nagy Évát, Pusztaszabolcs jegyzőjét, és Fülöp Ferencné adonyi pártoló tagot. A borrend zászlós bora címet Majer Béla iváncsai termelő kapta cserszegi fűszeresével.

A nap a hagyományos szabad pincelátogatással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában