Vendetta: vérbosszú, gyűlölet

2019.03.27. 17:30

Kortárs magyar szerző drámáját mutatja be a Bartók

Egy újabb májusi bemutató próbái kezdődtek meg tegnap a Bartók kamaraszínházban. Kortárs szerző, Marton Mária tollát dicséri a Vendetta című dráma.

Balla Tibor

 

Marton Mária kamaszkora óta foglalkozott a témával

A szerzőt gim­nazista kora óta foglalkoztatja a téma. Egy olyan nő sorsát akarta megírni, aki eltitkolja származását, hogy hova született. Ezzel a titokkal él együtt. Szeretni akar, de a lelkében gyűlölet van. Még a lánya sem ismeri anyja legbelső harcát, amit önmagával vív. Anya és lánya, és mégis két különböző sors. Az anya titkolja gyermekkori élményeit. Faluról városba költözött. Próbál úrrá lenni régi fájdalmain, de valójában csak akkor érzi jól magát, ha egyedül van. Lánya sikeres ügyvéd, aki szereti az anyját, de tele van ki nem mondott kérdésekkel. A drámát az váltja ki, hogy a lány egy telefonbeszélgetés után megérzi, hogy egy nagy konfliktust akar az anyja megoldani. Végül leülnek és beszélgetni kezdenek. A felvetés: Azok vagyunk, amivé nevelnek. Azok vagyunk, amivé nevelnek? Marton Mária titkokról mesél. Nem ítélkezik.

Szinte föl sem állt az íróasztaltól, amíg el nem készült

Kakassy Dóra, Dávid Zsuzsanna és Nyakó Júlia a próbán Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Mivel élete jó részében újságíróként is dolgozott, és ennek kapcsán sok emberrel találkozott. Mindig azoknak az embereknek a sorsa érdekelte, akik egy kicsit a perifériára szorultak. Gyűltek benne az élmények, és egyszer, valójában váratlanul elérkezett az ihletett pillanat (ami az író életében nagyon ritka), amikor elkezdte írni ezt a történetet, és szinte föl sem állt az íróasztaltól, míg el nem készült. Az írás megjelent a Kalligram folyóiratban, és az RS9 színházban is bemutatták. Dávid Zsuzsanna, a rendező nyomozott kortárs darabok után. Közel százat elolvasott, de ez volt az, amitől egy „gyomrost kapott”, megérezte, hogy ez egy többrétegű írás. Leültek beszélgetni, és azonnal kialakult köztük egy szellemi szimbiózis. Ennek eredményeként viszik most színpadra Nyakó Júlia és Kakassy Dóra szereplésével, május végi bemutatóval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában