Évet értékelt a József Attila Könyvtár igazgatója

2019.01.04. 07:00

Új homlokzati fal, sikeres rendezvények

Tartalmas, eredményes évet zárt 2018-ban a József Attila Könyvtár. Új homlokzatot kapott és két rendezvény kapcsán érezhettük úgy, hogy talán többen már be sem férnének a könyvtárba. Tóth Éva intézményvezetőt faggattuk a múlt esztendőről és idei terveiről.

Balla Tibor

Az igazgató asszony büszkén mondta, az elmúlt évben több, mint 3000 kötettel gyarapodott a könyvtár állománya, 300 kötetet leltároztak ajándékként, 2700 kötetet tudtak vásárolni a bolti árhoz képest jelentős, mintegy 30 százalékos kedvezménnyel. Ez annak tükrében impozáns adat, hogy bár nem rossz a könyvvásárlási keretük, de a könyvek ára folyamatosan nő. Mindemellett 160 féle sajtótermék jár az intézménybe. Tavaly nem csak könyvekben gyarapodtak, az előző évhez kötődő látványos változás az impozáns homlokzati fal, vagy a kerékpártároló, a belső térben pedig az új szőnyeg növeli a komfortérzetet. Miután a könyvtár kezelésébe került a Dunaújvárosi Televízió 13 000 (!) órányi archívuma, a digitális állomány feldolgozásához szükséges technikai eszközöket is be kellett szerezniük.

A rendezvényeik látogatottsága is dicsekvésre adhat okot. A tavalyi évben két rendezvény kapcsán érezhettük úgy, hogy talán többen már be sem férnének a könyvtárba: Nádasdy Borbála előadásán és Schlitterné Nyuli Anna Régi Dunapentelei történetek című könyvének bemutatóján. Az intézmény kisközösségeknek is otthont ad továbbra is. Talán kevesebben tudják, de olyan technikai eszközeik is vannak, amiket nem csak beíratkozott olvasók vehetnek igénybe. Ilyen például a színes fénymásoló, de tudnak laminálni és spirálozni is. Azokat a látogatókat sem küldik el, akik csak internetezni térnének be és komoly DVD-gyűjteményük van művészfilmekből és hangoskönyvekből.

Tóth Éva szeretné, ha kedvelt közösségi tér lenne a könyvtár Fotók: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt évből mire a legbüszkébb, Tóth Éva azt a választ adta, hogy a szép új homlokzatra, a televízió archívumának elkezdett feldolgozására és arra, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy összeállítsanak egy sportalbumot, amihez a munka nagy részét már elvégezték, és terveik szerint márciusra meg is jelenik a könyv, amely a Dunaferr SE és a Dunaújvárosi Hírlap archív fotóanyagai alapján állt össze.

Természetesen erre az esztendőre sem fogyott el a lelkesedésük és a lendületük. A tavalyi évben egy nagyszabású megmozdulást terveztek a könyvhéthez igazítva, elhatározták, hogy a Városháza térre költöznek egy napra, méghozzá könyvünnepet tartanak. Ez az időjárás miatt akkor meghiúsult, de idén újra megpróbálják és idén is szeretnének gyermektábort. Ugyancsak kimozdulnának a falak közül egy nyilvános sétával a Baracsi úti arborétumban, Éberhardt Béla szakmai vezetésével. Később a papírmúzeum is sorra kerülhet majd. Új rendezvényfajtát is kipróbálnak, Prieger Zsolt (az Anima Sound System frontembere) Szerb Antal-estjén a vendégek között üdvözölhetjük Nagy Ákos dunaújvárosi születésű zeneszerzőt és Hámori Gabriella színésznőt is majd január 24-én, csütörtökön 17 órakor. Ha beválik az érzelmekre is ható zenés műsor, folytatják. A költészet napi rendezvényük is évek óta zenei alapon működik, idén sem lesz másként, Gulácsi Zoltán és Rinyu Nóra adja a műsort. A tervek felsorolása messze nem teljes, igyekeznek kedvelt közösségi térré tenni a könyvtárunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában