kollektív kiállítás

2019.01.28. 09:00

Az ÚjPart alkotóközössége a kulcsi faluházban

Lelkes túracsapattá vált az utóbbi években a dunaújvárosi és a térségi alkotókat egybegyűjtő közösség, az ÚjPart Egyesület, amely nyári (alkotó)táborozott már – akár több ízben is – Baracson, Rác­almáson, Móron, a múlt év hőségriasztásokkal telített augusztusában pedig egy kulcsi invitálásnak tett eleget.

Szabó Szabolcs

A rutinos, baráti társaságként is összeszokott csapat a Nap Háza – Hold Udvara intézményében vert tanyát, cserébe pedig felajánlották, hogy a tagok egy-egy friss alkotással köszönik meg a település számára a vendéglátást.

Arról nincs pontos információnk, hogy e törlesztés milyen ütemben zajlik, vagy éppen zajlott, ám a múlt héten pénteken délután – egybefűzve a település kultúrnapi ünnepségével – kollektív tárlattal jelentkeztek a faluházban.

A szépszámú közönség előtt történt megnyitón először Medvegy Zsuzsanna, a 2005 óta működő egyesület egykori vezetője, majd azóta örökös háziasszonya és ellátmányi felelőse mutatta a közösség eddigi történetét, majd bőven szólt a kiállított munkákról is.

Mint azt a megnyitó előtt a szervezők elmondták, a kiállító művészek és a tárlat rendezői alapozásként némi közösségi munkát is vállaltak, hiszen hófehérre festették a kiállítótér falait.

Betekintő – visszatértek Kulcsra az ÚjPart alkotói
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A házigazdák részéről Fejes Balázs alpolgármester kiemelte, Kulcs vezetése az utóbbi 5 esztendőben is sokat tett azért, hogy nívós köztéri alkotásokkal gyarapodjon a település, valamint arra is figyelmet fordítottak, hogy több kiállítás, sokakat megmozgató kulturális esemény legyen elérhető a faluban a helyiek és a környéken élők számára. E szellemben dolgoznak jelenleg is, már konkrét tervek is készen állnak egy nagyszabású, új köztéri alkotáshoz, amely egy igazi kulcsi legendát formáz majd meg, valóban egyedi, a közösségi részvételre is építő formában. Az Aranykulcs névre hallgató szobrot a helyben élő Páhi Péter és Kosztolányi György tervezi. Visszatérve a tárlatra: Rohonczi Istvánné, Kelemen Marián Éva, Móder Rezső, Várnai Gyula, Ihász János, Kosztolányi György, Simon Tamás, Éri Jenő, Kiss Ervin Gábor, Páhi Péter, Páhi-Fekete Noémi kiváló munkái január 31-ig szemlézhetők a faluházban. A belépés ezúttal is díjmentes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában