Grincsből csak a régit

2018.12.23. 17:00

Ellopni a karácsonyt, és visszaadni időben

A világ mai napig legnépszerűbb mesekönyvírói között tarthatjuk számon a német Theodor Seuss Geiselt, avagy ismertebb nevén dr. Seusst, noha nem a legifjabb alkotók egyikéről van szó.

Tóth Alexandra

Hogy miért ül még több évtized távlatából is rendíthetetlenül a mesevilág trónján, az főleg könnyed nyelvezetében és egyedi, senkivel sem összetéveszthető illusztrációs technikájában keresendő. Mindezek ellenére Magyarországon nem alakult ki jelentős dr. Seuss-kultusz, hírnevét csak jóval később, a kétezres évek elején hozta el egy amerikai mozi, és persze Jim Carrrey.

A dr. Seuss mesekönyve alapján készült film kötelező elemévé vált a hazai karácsonyi tévénézős programnak, és különös bájával megérdemelte, hogy inkább ezt, mint a Télaput vagy a Reszkessetek betörők!-et javasoljam bejglimajszolás mellé. A történet szerint a Grincs, a magának való, morcos, szőrös zöld „izé” egy hegyteteji barlangban él kutyájával, Maxszel, és idejének nagy részét utálkozással tölti. Fagyos szíve méginkább összezsugorodik karácsony közeledtével, amit szívből utál, így hát nem is ünnepel sosem. A történet idején viszont a szokásosnál is jobban elharapódzik a haragja, mert a közeli faluban élő kik minden idők legnagyobb karácsonyfáját készülnek felállítani és világra szóló ünnepet csapni. Ezért a Grincs, nemes egyszerűséggel úgy dönt, hogy ellopja a karácsonyt. Az akció majdnem tönkretesz mindent, de közben kötődik egy nagyon bájos barátság is, ami – fogalmazzunk így – építő hatással van a Grincs jellemfejlődésére. Hogy mi lesz a sztori vége, az természetesen titok. Titok továbbá az is, hogy az igazán szerethető filmet miért kellett most, 2018- ban animációs produkció formájában újra előszedni a polcról. Jelenleg mindenki, aki látni Jim Carreyt grincseskedni a vásznon, őszintén várja az új kiadást. Amiért megéri, az az, hogy egy nagyon szép, nagyon színes animációs filmet raktak össze az alkotók, és igyekeztek hűen visszaadni a szereplőkkel azt az egyedi illusztrációs módszert, ami dr. Seuss sajátja. Ennél több viszont nem történik, a mese nem lett sem több, sem kevesebb, amolyan középszerű kis délutáni program. Persze a tanulság és a szívhez szóló üzenet ugyanúgy benne van, mint a mesekönyvben, majd pedig a filmben, de ennyi. A nagy Grincsfanoknak, gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek nem okozhat csalódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában