Népszerűsíteni akarják a verseket

2018.12.03. 14:00

Dunaföldváron a költészetet nem rőfre és nem is kilóra mérik

A Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban mutatta be a Kisversek költészete című könyvét dr. Reisinger János irodalomtörténész, aki másfél évtizede tart rendhagyó órákat, továbbképzéseket a Magyar László Gimnáziumban.

L. Mészáros Irma

Az új kötettel az iskola elhunyt igazgatója, az ötletgazda Balogh Emese emléke előtt is tiszteleg a kötet szerkesztője.

A könyv kiadásához hozzájárult a földvári gimnáziumon kívül a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, a Budavári Önkormányzat és a budakalászi Oltalom Alapítvány.

A verskedvelőknek – a diákoktól a szépkorúakig – minden életkorban ajánlható az elkészült kötet, amelyben közel hétszáz kisvers található – állítja Reisinger János.

Reisinger János versismerete lenyűgözi a hallgatóit Fotók: lmi

A könyvbemutató résztvevői ízelítőt is kaptak abból az érdekes antológiából és tanulmánykötetből, amely bizonyítja Rónay György szavainak igazságát: a költészetet nem rőfre és kilóra mérik.

Az alkotók közül az ókori görögöktől a világirodalmi klasszikusokon át a magyar költők rövid versei között is tallózhatunk, s a tömörségben is megtalálhatjuk a versek gondolati mélységét, alkotóik bölcsességét.

Néhány verset haza is vittek már a résztvevők, hiszen a rendhagyó könyvbemutatón elhangzottak közül meg is tanulták például a Nobel-díjas bengáli költő, Rabindranath Tagore sorait: Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm. / Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség. / Dolgoztam és azt láttam: a kötelesség öröm.

Sok érdeklődő vett részt a könyvbemutatón

Reisinger János lelkesen beszélt a csodáról, az öt versrendszerben létrehozott magyar költészetről. Az igazi hungarikum nem a pálinka vagy a csabai kolbász, hanem a magyar költészet – mondta.

A kötettel kapcsolatban több pályázatot is útjára indítanak a gimnáziummal közösen. Azok jelentkezését várják, akik szívesen megtanulnának és elmondanának a kötet versei közül minél többet.

Második feladványként 10–15 tetszőleges verset kell kiválasztania a jelentkezőknek úgy, hogy tükrözze személyiségüket, s mintha önmaguk műsoros estjét rendeznék meg. Lehetőséget adnak egy-egy költemény elemzésére is. Ráadásként a következő évben nyári tábort terveznek a kisversek kedvelőinek a madarasi Hargita lábánál.

Népszerűsíteni akarják a verseket és a verstanulást fiatalok és idősek között. Várják iskolák diákjainak, vagy idősek otthona lakóinak és minden versszeretőnek a jelentkezését. A dolgozatokat, a jelentkezéseket a [email protected] címen fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában