Berlini kollégája ajánlotta

2018.10.09. 20:00

Amerikaiakat tanít a Bánki pedagógusa

Ujházy Krisztinát, a Centrum kórus karnagyát felkérték, hogy tanítson amerikai diákokat Budapesten, a Budapest Semesters in Mathematics keretein belül.

Balla Tibor

Ez az intézmény amerikai, matematika szakos egyetemistáknak nyújt lehetőséget, hogy Budapesten, magyar matematika professzoroktól tanuljanak egy-egy félévet. Hogy hogyan kerül a matematika oktatásba a Centrum karnagya? Úgy, hogy az egyetemistáknak vannak kulturális kurzusaik, amiket fel kell venniük a matematikán túl. Szerettek volna egy zenei kurzust is indítani. Krisztinára úgy találtak, hogy Kovács Panni, a Berlin Brandenburg Nemzetközi Iskola zenetanára őt ajánlotta, hiszen a könnyű és komolyzenében egyaránt jártas. Az elmúlt nyáron már tartott egy próbaórát, amelynek témájául a magyar fesztiválkörképet választotta, amiben a komolyzenétől a gasztronómián át a könnyűzenéig mindenféle szerepelt, hogy az amerikai diákok lássák, hogy Magyarországon milyen színes a fesztiválkínálat. A bemutatkozás jól sikerült, így a Bánki-iskola pedagógusát megbízták, hogy egy féléves tanmenetet állítson össze. Ezt XX. századi magyar zenetörténet címmel Amerikában jóváhagyták. Nem is csoda, az élet is igazolja, ugyanis a hallgatók kétszer annyian vették fel a kurzust, mint amire számítottak.

Ujházy Krisztina pár évet élt Amerikában, megtalálja a közös hangot a diákokkal Fotó: Hankusz Kálmán

– Remélem, hogy hosszú távú lesz az együttműködés, mert nekem óriási megtiszteltetés, hogy a felsőoktatásban dolgozhatok, nagyon jó érzés, hogy amerikaiakat oktathatok. A magyar zenét klasszikus, népzenei és populáris zenei oldalról megközelítve mutatom be. Úgy érzem, óriási felelősség, hogy reális képet mutassak a magyar zenei életről, és átfogó képet a magyar zenetörténetről. Úgy tűnik, a hallgatóknak tetszik.

– A sikerekhez hozzá kell szoknia. A Paks Városi Vegyes Karral is sikert arattak.

– Igen, az Isola del Sole nemzetközi kórusversenyen vettünk részt az olaszországi Gradóban. Vegyeskari kategóriában kilences szintű ezüst minősítést szereztünk. Ez reális képet ad a kórus jelenlegi állapotáról. Ugyanazzal a problémával küzdenek, mint az ország összes kórusa, lassan elöregszik a tagság. A hangminőséghez muszáj a fiatalokat bevonni.

A Centrum kórus Berlinbe is eljutott már kétszer Fotó: UK

– Utánpótlásnevelő a Centrum kórus is. Ott mi a helyzet?

– Az olaszországi versenyen is besegített két egykori bánkis kórustagom. Óriási öröm volt látni, hogy azok a srácok, akik a középiskolás kórusomban énekeltek, annyira megszerették ezt, hogy felnőttkórusban is folytatják. Ez lenne a lényeg: a gyerekekkel megszerettetni az éneklést, hogy megmaradjon az életükben örömforrásként. A Centrum kórus most egy nehéz év előtt áll. A tavalyi csapat hetven százaléka elballagott. Most szinte nulláról kell felépíteni egy csapatot. Akik most érkeznek, nem biztos, hogy bármiféle tapasztalattal rendelkeznek kóruséneklésben, nem is tudják, mit várhatnak. Ez az első évünk a Bánkiban, amikor nincs gimnáziumi osztály, nagyon kevés a lány. Rá vagyunk szorulva a Rudasra, a Lorántffyra, azokra az iskolákra, ahol sok lány tanul. Továbbra is várjuk a szakképzési centrum iskoláiban tanulók jelentkezését hétfőnként a Bánkiban. Én a szülők segítségére is számítok. Nem mindegy, mit hall a gyerek. Ha szeretik a zenét otthon, vagy legalább csak tisztelik a kóruséneklést, és biztatják a gyerekeket, hogy vágjanak bele, az óriási segítség lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában