helytörténeti ritkaság

2018.07.30. 17:30

Már elkezdték feldolgozni a régi televízió archívumát

A József Attila Könyvtár gondozza a DTV helytörténeti ritkaságait.

Balla Tibor

Már nem sok idő kell hozzá, hogy tallózhassunk a Dunaújvárosi Városi Televízió (DTV) 1985–2004 közötti felvételeinek archívumában. A József Attila Könyvtár munkatársai legalábbis ezen munkálkodnak.

Először 2007. november 3-án írt lapunk arról, hogy „Hamarosan lezárulhat a Dunaújvárosi Televízió archívumának a sorsa, jogilag az önkormányzathoz kerülnek. A végleges helyük még bizonytalan”. Aztán pár napra rá már azt a hírt kellett közzétennünk, hogy „A DTV archívumát nem találják”. Miután az önkormányzat megszüntette a Duna-Mix Televíziós Kft.-vel kötött helyi televíziós műsorszolgáltatási szerződést, sokáig csak találgatások voltak, hol is lehet a várostörténeti értékű archívum, az ország első helyi televíziójának múltja.

A városi könyvtár kapta meg kezelésre az anyagot, erről tájékoztatott Tóth Éva, az intézmény vezetője Fotó: Zsedrovits Enikő /Dunaújvárosi Hírlap

2010 márciusában már arról tudósíthattunk, hogy „Kis szerencsével heteken belül megoldódhat az egykor városi tulajdonban működő Dunaújvárosi Televízió hang- és képarchívumának ügye. Ha létrejön a szerződés az önkormányzattal, akkor az 5516 adathordozót tartalmazó archívumot átadjuk a városi könyvtárnak”. Aztán „2014 augusztusában Grábics Gábor, a CornerTrade Kft. tulajdonosa adományként az önkormányzatra ruházta, annak jogaival együtt”, írhattuk le örömmel.

József Attila Könyvtár Fotó: Hankusz Kálmán, /Dunaújvárosi Hírlap

Az önkormányzat támogatta a technikai feltételek biztosítását

Tóth Éva, a könyvtár igazgatója büszkén újságolta a napokban, hogy a technikai feltételek megvannak, hiszen az önkormányzat 2,5 millió forintot biztosított informatikai fejlesztésre, hogy a régi városi televízió digitalizált archívumát fogadhassa, tárolhassa és elérhetővé tegye. Megvásárolták a szervereket, a különféle mentőrendszereket, amin biztonságosan tárolható a felbecsülhetetlen értékű anyag. Mivel a háttértárolók biztonságát nem tartották elegendőnek, a bedigitalizált anyagot szalagos mentőrendszerre írták át. Már az a webes felület is elkészült, amelyen feldolgozzák majd az anyagot, és amelyen majd szolgáltatni fognak. A digitalizálás során apró jelenetekre szabdalták az anyagot, ezt újra össze kell „ragasztani” műsorblokká, miközben tárgyszavazniuk kell a téma, a szerkesztő, a riporter, a közreműködők alapján a több ezer órás műsorfolyamot. A helytörténeti csoport minden munkatársának feladatot ad a tesztelés jelen pillanatban. Fontos megemlíteni, hogy a könyvtár csak kezeli az archívumot, annak tulajdonjoga a várost illeti. Amint hozzáférhetővé válik, ígérjük, hírül adjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában