Kis kosár, berzselt tojások és nyulak

2018.03.27. 13:00

Húsvéti kézműves készülődés az Intercisa Múzeumban

A vártnál látványosan nagyobb sikert aratott az Intercisa Múzeum Húsvéti készülődés címmel illetett családi délutánja.

Balla Tibor

A segítő kezek egész álló délután lankadatlanul dolgoztak

Kivágsz egy tojásformát a színes filcből, elkezded körbe­varr­ni pelenkaöltéssel, de mielőtt befejeznéd, rávarrsz egy csipkecsíkot, kitömöd vattával, a végén pedig egy selyemszalag hurkot varrsz a tetejére. Már csak fel kell akasztani a barkaágra, és kész vagy! A többi között ilyen egyszerű, de látványos furfangokat tanulhattak, akik ellátogattak az Intercisa Múzeum családi foglalkozására szombaton délután. No persze nem ez volt az egyetlen asztal, ahol hozzáértő kezek és türelmes szakértők irányították az apró kezek munkáját, volt, ahol színes kartonból alakult nyusziforma kiskosár, másutt a beáztatott kukoricacsuhéból és dióból született formás kis nyúlkisasszony meg nyúlúrfi, amott pedig drótból fülbevalót eszkábáltak a nagyok, emitt fonalcsibe alakul kis ügyeskedéssel, az emeleten pedig nemcsak elmagyarázzák, mi az a berzselt tojás, de saját kezűleg el is készíthető.

Balogh Pál Géza szavait itták a gyerekek
Fotók: Hankusz Kálmán/DH

Már önmagában ennyi is elegendőnek tűnne a néphagyományok átörökítéséhez, ám a múzeum dolgozói ennyivel nem elégedtek meg. A néprajzi szobában a szőnyegen szerte elheverő gyermekek és szüleik előtt Balogh Pál Géza néprajzos invitált időutazásra, bemutatva, elmesélve nemcsak azt, hogy mikor, miért locsolkodtak faluhelyen, de még azt is, hogy a bárányt hogyan nyírták a gazdák, a gyapjúból hogyan készült a kézről kézre adott lúgos szappan segítségével nemez, majd abból kalap. Szót ejtett a bárány csengőjéről, a gőzölgő kalácsról, a kemencesut előnyeiről, de még a húsfüstölésről is.

Sok fonalból sok ügyes kézben sok apró csibe készül

Nem először rendezett kézműves-foglalkozást a múzeum, ám először lehetett azt érezni, hogy kinőtték saját terüket. Délután négyre már több mint háromszázan lépték át az intézmény küszöbét, és ez a tendencia maradt a hatórás zárásig. Addig pedig folyamatosan, türelmesen segítették az érdeklődő gyerekeket, hiszen mindvégig hosszú sorokban várakoztak a gyermekek az asztaloknál.

A segítő kezek egész álló délután lankadatlanul dolgoztak

Erőn felül teljesítettek a múzeum dolgozói, hiszen nemcsak az asztaloknál dolgoztak, mindenkire szükség volt a kiállítóterekben. De lehet tovább is fokozni! Az akadálymentesítést is megoldották, a kerekesszékes látogatókat fölcipelték az emeletre. Nagy főhajtás jár nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában