Fényképészet

2018.01.06. 10:00

Fotók több témára – Galovtsik Gábor saját ötleteit valósítja meg

A fotózás egyik érdekes válfajával, stockfotózással foglalkozik a Lentiben élő Galovtsik Gábor. A fotós Budapestről érkezett Zalába, a szíve vitte oda.

Korosa Titanilla

A munka a fotózás után a számítógépnél folytatódik. A gép előtt Galovtsik Gábor

Korábban a fővárosban dolgozott, a fotózás csínját-bínját édesapja révén korán megismerte.

- Édesapám gépeivel ismerkedtem fiatalon, és próbálgattam a fotózást, sok dologra megtanított. Ő a honvédségnél volt fotós, illetve fotóriporter. Megtanította az alapokat, amik ehhez a munkához kellenek. Én eredetileg operatőrnek készültem, de többen – köztük apám is – mondogatták, hogy először a fotós iskolát végezzem el, utána menjek tovább. Aztán úgy alakult, hogy leragadtam a fotózásnál. Elhelyezkedtem egy cégnél, ahol külföldi turistákat fotóztunk. Négy év után ebbe belefásultam, és úgy gondoltam, más úton indulok el, de maradok a fotózásnál. A reklámfotók készítésénél magamra hagyatkoztam már.

Ugyanakkor – tette hozzá – a fő profil akkor sem, ahogy most sem a stockfotózás.

- Munkatársaimmal állatkertekben fotózzuk a látogatókat, több helyen is jelen vagyunk. Elkészítjük a képeket, amiket hazafelé megvásárolhatnak a vendégek.

Van erre kereslet a mai szelfizős világban? – fogalmazódik meg a kérdés.

- Van, hiszen egy emléket adunk a családi programjukról – magyarázta a fotós.

A munka a fotózás után a számítógépnél folytatódik. A gép előtt Galovtsik Gábor

A reklámfotózásra rátérve, amíg a fotóriporter az eseményt örökíti meg, addig a reklámfotósnak ki kell találnia, mi legyen az esemény.

- A stockfotók előre gyártott képek, amelyek szabadon elérhetők és használhatók kiadványokban, weboldalakon, egyéb helyeken gyakorlatilag bárki számára, aki megvásárolja azokat. Egy pécsi barátom révén kezdtem ezzel foglalkozni öt éve, bár akkor még más keretek között mozgott ez a műfaj. Aki most kezd el ezzel foglalkozni, csak akkor tud érvényesülni, ha valami egészen különlegeset csinál, annyira telített lett a szakma.

Ha megvan az ötlet, ami alapján elkészül a kép, már csak annyi a feladat, hogy felkerüljön a világhálóra.

- Aztán vagy megveszik vagy nem, ezt nyilván előre én magam sem tudom – mondta Galovtsik Gábor. Az ötletelés mellé persze nem árt a trendeket is követni, merthogy itt is számít a divat.

- Figyelni kell a különböző ünnepekre, mint a karácsony, a Valentin-nap vagy az anyák napja. A karácsonyi képeket már szeptemberben fel kell tölteni, decemberben már nem vesz senki ilyen fotókat. Év végén pedig már a Valentin-napi képeket készítjük. Minden évben más számít divatosnak. Korábban a fehér háttér ment és a letisztult képek, ma már ezekre nincs igazán kereslet. Viszont népszerű, ha valós környezetben fotózunk. Például ha kávéval kapcsolatos képeket készítek, azt nem a műteremben teszem, hanem egy kávézóban. Én egyébként most sziluettmániában „szenvedek”, ennek megfelelően készítettem el a Valentin-napi, és az anyák napi képeket is. Ilyen stílusú fotókat ritkán látok a feltöltöttek között, viszont van rá kereslet, úgyhogy ez egy rés a stockfotók piacán.

A képkészítés elengedhetetlen „kellékei” a modellek.

Galovtsik Gábor fotóján az alakok nem ismerhetők fel, de a sziluettekből következtethetünk a témára

- Eleinte aggódtam kicsit, hogy találok-e modelleket a munkához Lenti környékén, de aztán sikerült, ma már tudok szólni többeknek is, akik alkalmasak adott feladatra. A képek aztán a világ minden tájára eljutnak, csak kis részükről tudom, kik vásárolják meg, azt viszont látom, mely országokba kerülnek. Nézem az internetet, és időnként találkozom a saját képeimmel, de például az egyik modellem Spanyolországban fedezte fel magát egy óriásplakáton.

Galovtsik Gábor megrendelésre is fotóz, de lakossági fotózást nem vállal, nem az ő világa.

A jógázós képek keresettek

- Egy évre abbahagytam más munkák miatt a stockfotózást, most újult erővel igyekszem visszatérni. Ennyi kihagyás is sokat számít. Amikor kezdtem, az egyik legnagyobb stockfotó adatbázisban 5-6 millió kép volt, most hetente bővül 1 millióval. Sokan foglalkoznak ezzel, de szigorúak a szabályok. A képnek élesnek kell lennie, zajmentesnek, adott felbontással kell bírnia. Elvárás a tökéletes expozíció is. Rossz minőségű fotót nem lehet feltölteni. Nekem van fent 2000 képem, van akinek 10 ezer, de én többet forgalmazok, vagyis a képnek a mondanivalójával is ki kell tűnni a tömegből. Meg lehet élni ebből, de az teljes embert kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában