Dunaújváros

2024.05.04. 13:00

Tematikus témahét a Bánkiban a fenntarthatóság jegyében - képgalérával

„A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.” (ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság 1987 Közös jövőnk Brundtland-jelentés)

Antal Lajos

A 2022/23-as tanévet követően 2023/24-es iskolai évben is csatlakozott a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum az Alapértékek Nonprofit Kft. által szervezett országos Fenntarthatóság Témahét programjaihoz, melynek idei kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, hulladékgazdálkodás és a tudatos fogyasztás voltak. A rendezvénysorozat keretében előadásokon, tematikus tanórákon, bemutatókon, kézműves foglalkozásokon, kreatív kalandokon, interaktív délelőttön vettek részt a bánkis diákok. 

Antal Gábor, az Óbudai Egyetem MSc hallgatója a villamosenergia korszerű felhasználásával és a hőszivattyú alkalmazásával ismertette meg hallgatóit. Előadásában kifejtette, hogy már a közeljövőben is nagyon fontos lesz a nagyobb fogyasztású eszközök üzemeltetésének megfelelő időzítése. (Pl. Mosógép, Villanybojler, Klíma) A megújuló energiafajták és a e-mobilitás különösen időszerűvé tette a téma megismerését. Szántó Balázs a Pannon Egyetem mesteroktatója „Számít neked a környezeted? című interaktív előadásában körbejárta, hogy mit tehetnek az országok, vagy éppen az egyének a klíma-, valamint a környezetvédelem érdekében. Vajon vannak már kialakult jó gyakorlatok? Vagy még mindig halogat az emberiség? kérdéseire hallgatóságával közösen kereste a válaszokat. Dr. Sulyok Judit Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának tudományos főmunkatársa „A Tudomány mindenkinek - fókuszban a fenntarthatóság” óráján a diákok játékos formában tesztelhették, hogy a mindennapi döntéseik mennyire támogatják a fenntarthatóságot. 

László Veronika a Pannon Egyetem phd hallgatója „Fenntarthatóság - fókuszban az élelmiszer” című előadásában több, a jelenünket és a jövőnket meghatározó kérdésre kereste a közös választ a jelenlévő diákokkal és oktatóikkal: Mit jelent a fenntarthatóság? Mi a különbség a gyenge és az erős fenntarthatóság között? Mit mondanak a jövőkutatók és a fenntarthatóság miért kulcsfontosságú az élelmiszerek előállításában? Vajon lesz-e elegendő élelmiszerünk és ivóvízünk 2050-ben? Miért fontos az élelmiszerpazarlás csökkentése és a tudatos élelmiszerkezelés? Nagy Zsófia kertészmérnök, ismertebb nevén „Zsófi a fűszeres lány” csoportos foglalkozása különleges élményt kínált a résztvevőknek. Sok-sok ismert és kevésbé ismert fűszert hozott magával, melyet fel kellett ismerniük a diákoknak. A fűszerek részletes ismertetése és felhasználhatósági köre sem maradt ki a beszélgetésből. Dr. Kristófné dr. Makó Éva egyetemi docens „A hulladék érték!” címmel tartott előadásából megtudhattuk, hogy környezetünkben sok és sokféle hulladékanyag (például építési törmelék) keletkezik, melyet évtizedekig csak deponálni (lerakóban elhelyezni) lehetett. Ezeknek az anyagoknak az újra felhasználása egyrészt megoldást jelent azok kezelésére, másrészt a környezet terhelésének a csökkentésére. Soósné Dr.Balczár Ida Körkörös gazdaság című előadásában a jelenlegi egyirányú (gyártjuk, megvesszük, használjuk, és eldobjuk) gazdasági modell helyett a fenntarthatóbb, a hulladékok mennyiségének csökkentésén, és a alapanyagokkal való takarékosabb és környezetbarát modell lehetséges működését vázolta fel a hallgatóság számára. Dr. Kurdi Róbert egyetemi docens „A jövő nyersanyaga a kukában van” című óráján a hulladékgazdálkodás történetének bemutatása mellett kevésbé ismert, de sokkoló tényekkel hívta fel hallgatósága figyelmét a fenntarthatóságát alapját képező „Csökkentsük a hulladékok mennyiségét! gondolat fontosságára. A fontos, de nehéz témák után kellemes felüdülés volt a diákcsoportok számára Fitosné Dr. Boros Adrienn Őze Csilla Kézművesség című foglalkozása, melynek keretében különféle anyagokból kis szobrokat készíthettek a diákok. Az iskolát körbevevő kis zöld felületen Halász Gyöngyvér tanárnő irányítása mellett levendulát

ültettek ki a bánkis növendékek. A hárommillió kutya országában népszerű, egyben fontos téma a felelős állattartásról beszélgetni, melyhez Breitenstein Gyula az Ürömi Állatotthon önkéntesének előadása adott szakmai hátteret. A tudományos témákhoz visszatérve zsúfolásig megtelt tanterem várta Dr. Kalmár Zoltánnak, a Pannon Egyetem docensének előadását, aki Elon Musk életútjáról és fenntarthatósági törekvéseiről beszélt. A híres amerikai, dél-afrikai és kanadai üzlet- és mérnökember e-mobilitási és űrtörekvéseinek bemutatását azok a hallgatók is érdeklődéssel fogadták, akik kevésbé érdeklődnek a téma iránt. Az előadásból megtudhattuk: Musk egyik kulcsvíziója, hogy jövőnek egyszerre kell szólnia a villanyautókról, az akkumulátorokról és a töltőhálózatokról. Az előadás példák bemutatásával járta körbe, hogy miként forradalmasította Elon Musk az autógyártást és az autókereskedelmet. A környezetvédelemre fogékony üzletember arra törekszik, hogy űripart és fenntarthatóbbá tegye a többször felhasználható és gazdaságosan gyártható űreszközök építésével. A túlnépesedés és az e-mobilitás térhódítása miatt évről – évre nő az emberiség energiaszükséglete. Az energiaigény kielégítésének vannak-e, és ha igen, akkor hol a határai? Milyen technológiai lehetőségek vannak a zöld átállásra és mikorra valósítható meg? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Dr. Fodor Attilának a Pannon Egyetem docensének Energia és civilizáció vagy inkább energia vs. civilizáció című előadása. Runtág Tivadar a MOHU MOL Zrt operatív igazgatója a hulladékgazdálkodás új hazai rendszerének bemutatása mellett csoportos, interaktív játékra invitálta az érdeklődő diákokat. A kiscsoportos foglalkozás keretében plakáttervek és elképzelések születtek hulladékok mennyiségének csökkentéséről és újrahasznosíthatóságáról. A rendezvénysorozat záró napján az iskola diákjai fenntarthatósági játékokat készítettek.

A Bánki egyhetes témahetének szervezője Molnár Gáborné tanárnő volt, akinek a szakmai elhivatottsága és lelkesedése kivívta az előadók, oktatók és diákok elismerését. Köszönet az áldozatos munkájáért!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában