Költészet napja a könyvtárban

2024.04.13. 13:00

Ünnepelni testvérekkel a legjobb (képgalériával)

A magyar költészet napját már 1964 óta, József Attila születésnapján, április 11-én tartják. Az ünnep kibírta a rendszerváltás viharait, és ma is országszerte szerveznek rendezvényeket, ahogy városunkban és a térségben is számtalan programot rendeztek ez alkalomból. A költészet ünnepe a József Attila Könyvtárban április 11-én, csütörtökön 17 órakor teltházas érdeklődéssel vette kezdetét.

Török Tímea

Fotó: LI

A magyar költészet napja nemcsak az irodalomkedvelő közönséghez szól, hanem mindannyiunkhoz, akik magyar nyelven beszélünk, hiszen a költészet, az irodalom a magyar nyelv művelése, ami összeköti nemzetünket, így a magyar nyelv különlegességét, gazdagságát is megünnepeljük ezen a napon. A városi könyvtár szakemberei szerint azonban ez a neves nap éppúgy tisztelgés a régi nagy költők és írók előtt, mint azok előtt, akik most alkotnak és nemesítik tovább az anyanyelvünket.

Fotó: LI

A programot Barta Endre a humán ügyekért felelős alpolgármester nyitotta meg, aki az intézmény igazgatójának adta át a szót. Tóth Éva bemutatta a József Attila Könyvtár és a lesznói Miejska Biblioteka Publiczna közös projektjét, amelynek célja a két könyvtár névadóinak, József Attila és Stanislaw Grochowiak életének és munkásságának bemutatása a másik országban. 

Fotó: LI

Ennek részeként közös kiállításokat és kétnyelvű verseskötetek kiadását is tervezik az együttműködés keretében. Az eseményt megtisztelte városunk lengyel testvértelepülésének küldöttsége, valamint a lengyel társkönyvtár igazgatója Andrzej Kuzminski is.

Fotó: LI

A magyar költészet napja alkalmából „Gondolatok a könyvtárban” címmel irodalmi pályázatot hirdetett a közművelődési intézmény, amelynek eredményhirdetésének izgalmas pillanataira a megnyitó után került sor. A zsűri tagjai Farkas Erik színművész, Kurucz Gergely pedagógus és Pokornyi Orsolya könyvtárosok voltak. A tizenhét beérkezett alkotás közül Martin Jánosné és Szabó Krisztina Alexandra írásait szavazták meg az ítészek a legjobbak közül a harmadik helyezésre. Briezsnyik Lászlóné írását a második legjobbként emelték ki és Szirmai György novelláját az első helyen értékelték.

Fotó: LI

A díjátadót Stera Patrycja Mária és Farkas Erik előadása követte, amely különleges élményt ajándékozott a közönségnek. Olyan klasszikusok, mint Tiszta szívvel, Születésnapomra, vagy A Dunánál című versek magyarul és lengyelül is felcsendültek a művészek tolmácsolásában. Végül az ünnepi esemény a kiváló Quintia zenekar koncertje zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában