Kezdődik az érdemi munka

2024.04.11. 11:30

Újra legyen borászbál!

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (MBOSZ) március 27-én Budapesten tartotta meg tisztújító közgyűlését. Megalakult az új elnökség, létre jöttek a különböző bizottságok.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Az új vezetés és a bizottságok először április 7-én Adonyban találkoztak, ahol a Duna-menti Szent Orbán Borrend vendégei voltak.

A közgyűlés a szakmai és etikai bizottságba beválasztotta Boldog Tamást, az adonyi borrend ceremóniamesterét, aki főállásban a budafoki Törley Pezsgőpincészet Kft. borásza.

- Egyórás beszélgetésen jutottunk túl, leginkább ismerkedtünk egymással és az elképzeléseinkkel. Egy hónap múlva újra találkozunk, akkori indul majd el igazán az érdemi munka. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezúttal nem vázoltuk fel, miket tartunk a legfontosabb feladatainknak. Például megegyeztünk abban, külön választjuk a szakmai és az etikai részt, hiszen két külön területről beszélünk az esetükben – tudtuk meg Boldog Tamástól, mire is jutottak vasárnap Adonyban.

Fotó: LI

A borász elmondta még, hogy az MBOSZ nem teljesen szakmai szervezett, hiszen a tagok között vannak nagyon magasan képzett szakemberek, és műkedvelők is, akik szeretnének minél nagyobb tudásra szert tenni a borászat területén, és vannak a laikusok. 

Ezért a legfontosabb faladatuknak azt tekintik, hogy a tagok tudásszintjét felzárkóztassák, kisebb legyen a tudáskülönbség, mint jelenleg. 

Boldog Tamás úgy látja, erre van is igény a tagságban.

- Az első találkozásunkkor megkezdtük a szövetség novemberi borversenyének előkészületét, és megállapodtunk abban, hogy a tagborrendek zászlósborainak kiválasztásakor segítséget nyújtunk. Minden borrend maga dönt arról, melyik legyen a zászlósbora. Ezután kerül a szövetség szakmai bizottságához a bor, amit szigorú pontrendszer alapján bírálunk majd el. Szeretnénk abban segíteni, hogy a zászlósborok mind külalakjukban, mind tartalmukban kiváló minőségűek legyenek, hiszen a zászlósbor az, amivel egy-egy borrend a különböző eseményeken megmutatja magát, ajándékozza a társ-borrendeknek. 

Mi csak ajánlással bírunk, de jó lenne elérni, hogy a gazdák, a borászok a segítőkészséget lássák bennünk, és ne a kritikusokat.

A marketing bizottság is megalakult Adonyban. Ennek a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend krónikása, Csányi Tamás lett a tagja.

- Az első összejövetelünkön nem volt teljes a létszámunk, családi programok miatt ketten kimentették magukat. De Dinnyés Ferenc elnök vezetésével, aki a székesfehérvári Noé-Hegyi Szent István Borrend elnök-nagymestere, több dolgot is meg tudtunk beszélni. Elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy a fiatalokat megismertessük a kulturált borfogyasztással, és bevonzzuk a különböző borrendekbe. A szakmai bizottsággal közösen szervezzük az MBOSZ borversenyét, és segítjük a tag-borrendeknek a saját rendezvényeiket előkészíteni, lebonyolítani. 

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a koronavírus-járvány alatt elhalt országos borászbálunkat újjáélesszük.

A borrendek szövetsége tehát túljutott a tisztújító közgyűlésén, és a jelek szerint a tagok, a vezetés készek az érdemi munkára

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában