Orbán-napra elkészülnek

2024.04.01. 15:21

Tovább szépül a szőlőhegyi kápolna

Újabb állomásához érkezett az Adony szőlőhegyi Szent Orbán kápolna felújítása. Ezúttal a névadó egykori pápa (220-tól 230-ig) szobrát újították fel.

Agárdy Csaba

A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony szervezésében és finanszírozásával történtek a munkálatok a kápolna melletti oszlopon álló szobron. „Most a talapzatra visszakerülve óvja szőlőinket, pincéinket” – olvasható a borrend Facebook-oldalán.

Fotó: Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony

Ugyanitt köszönik meg Csóka László festőművész munkáját, hiszen az ő keze nyomán szépült meg a szobor.

Csóka Lászlóról érdemes tudni, hogy Erdélyben született, a nyolcvanas években települt át az anyaországba, majd huszonhat évig élt Százhalombattán, nyolc éve pedig Adonyba költözött.

A Szent Orbán kápolnát folyamatosan fejlesztik a borrend vezetésével.

 Korábban az azóta elhunyt Fülöp Ferenc borrendi tag javaslatára egy díszrácsot helyeztek el a kápolna bejáratánál. Ennek lényege, hogy így állandóan nyitva tudják tartani a kápolnát, és bármikor betekinthetnek az érdeklődők az épületbe. A következő lépés a kápolna külső megvilágításának elkészítése volt. Ronyecz Pétertől, Adony polgármesterétől a borrend ebben nagy segítséget kapott. Például az önkormányzat engedélyezte a borrendnek, hogy rákapcsolódjanak a közvilágításra, ez nagy segítség számukra.

A következő feladatokról Schmidt Attila, a Szent Orbán borrend nagymestere tájékoztatta lapunkat.- 

Május 25-én szombaton lesz az idei Orbán-napi ünnepségünk, addig szeretnénk még néhány munkálatot elvégezni a kápolnán.

 Terveink szerint a tetőszerkezetet javítjuk majd, a kúpcserepeket kikenjük. A harangtornyot újra szeretnénk festeni, és festési, javítási feladatokat végzünk majd a kápolnán kívülről és belülről egyaránt. A munkálatokat Márton Attila építési vállalkozó végzi majd el, aki maga is szőlőhegyi gazda, a borrend szimpatizánsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában