Fejlesztés

2024.04.20. 13:00

Nyertes pályázatból a dunavecsei önkormányzat a könyvtárépületet újítja fel

A dunavecsei önkormányzat közel 140 millió forint támogatáshoz jutott a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből. Ezt a forrást a könyvtárépület felújítására, nyilvános mosdó kialakítására és fedett kerékpártároló építésére fordítja a város.

Duol.hu

Fotó: Gulyás Sándor

Az évtizedek óta működő dunavecsei Vikár Béla Könyvtár, amely már régóta várt a felújításra, most lehetőséget kapott a megújulásra az elnyert európai uniós támogatás révén. A felújítási munkák magukban foglalják a homlokzatjavítást, az üvegezett nyílászárók cseréjét, a padlásfödém hőszigetelését, a beltéri burkolatok javítását és cseréjét, valamint a falak és mennyezetek festését. A fűtési rendszer is megújul, és a villamos hálózatot is korszerűsítik. Emellett a projekt keretében egy akadálymentes blokkot is építenek a könyvtár mellé, valamint fedett kerékpártároló is létesül a főtér közelében.

Az új bejárati ajtó és az akadálymentes mosdók mellett egy további akadálymentes WC is kialakításra kerül. Az épület megközelíthetőségét szegélyekkel ellátott, csúszásmentes térkő burkolatú rámpa biztosítja.

A projekt eredményeként, az energiahatékonysági intézkedéseknek köszönhetően, a város évente körülbelül 1,2 millió forintot takaríthat meg. A fejlesztés bővíti a közösségi szolgáltatások körét, közvetve növelve a lakosság jó közérzetét, és előnyös településképi szempontból is - hangsúlyozta a polgármester. A könyvtár, amely közel 20 ezer kötetet, számos folyóiratot, hangoskönyvet, kulturális rendezvényeket és kiállításokat kínál, számos lehetőséget kínál a Digitális Jólét Program keretében is, amelyhez mentori segítséget is biztosítanak az intézmény munkatársai. Évente közel nyolcezer ember veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában