Fábián Gergely államtitkár tájékoztatott

2024.03.25. 17:30

Rugalmasabb és aktívabb uniós támogatási politikára van szükség az acélipar zöldítésére

Európában mindenki számára egyértelmű, hogy szükség van a kontinensen acéliparra és az ágazat zöldítésére, ehhez azonban az Európai Uniónak rugalmasabb, aktívabb támogatást kell biztosítani és a források eljuttatását is gyorsítani kell – mondta az MTI-nek telefonon nyilatkozva Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pénteken.

Duol.hu

Forrás: eurofer.eu

Brüsszelben az Európai Bizottság szervezésében – a múlt pénteken – az acélipar helyzetéről és jövőbeli kilátásairól egyeztettek, amelyen egy tucat európai vállalat, a tagállamok képviselői és az Európai Acélszövetség, az Eurofer vezetője, Axel Eggert vett részt. Az Európai Bizottságot két ügyvezető alelnök, Maros Sefcovic és Margrethe Vestager képviselte. 

Fábián Gergely a találkozó után az MTI-nek elmondta: konstruktív és őszinte megbeszélés zajlott a szereplők között.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A karbonsemleges zöldacél gyártásért

Stratégiai cél, hogy az Európában és ezen belül közép-keleti-európai régióban megmaradjon az acélgyártás és a gyártók az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges zöldacél gyártásra álljanak át.

Erre azért is szükség van, mert folyamatosan létesültek az új ipari kapacitások Magyarországon is, amelyeknek acélra van szüksége.

A stratégiailag fontos iparág közvetlenül több tízezer embernek ad munkát a közép-keleti-európai régióban. Az Európai Acélszövetség elnökének tájékoztatása szerint pedig minden közvetlen acélipari állás közvetetten további hét munkahelyet jelent a termelési értékláncon keresztül – tájékoztatott.

Több forrásra van szükség

A pénteki találkozó után egyértelművé vált az Európai Bizottság számára is, hogy több forrásra van szükség az acélipar zöldítésre, és ezeket a programokat egyszerűsíteni kell, hogy az érintettek könnyebben és gyorsabban hozzáférhessenek – húzta alá.

„Az idő nem nekünk dolgozik” – tette hozzá, utalva arra, hogy sok vállalat már nehéz helyzetbe kerülhet, mire a támogatásokhoz hozzáfér.

Többféle uniós forrás is támogathatja az zöld átállást, mint például a modernizációs, vagy innovációs alap – fogalmazott.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Nem egyenlő versenyfeltételek

A versenyfeltételek a kontinensen belül sem egyenlők – mondta, hozzátéve, hogy egyes tagállamok, mint Németország és Franciaország hatalmas összeggel támogatja saját acéliparát. Az uniós források fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy ezek a különbségek kiegyenlítődjenek. Nem egyenletes a pálya az unió belüli gyártók és azon kívüliek között sem. Fábián Gergely kiemelte: a júliusban kezdődő magyar elnökség jó alkalmat jelent a munka folytatására, konkrét lépések meghozatalára.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában