Népfőiskolai előadássorozat

2024.03.09. 11:30

Őszintén a bölcsesség koráról Léránt Erikával

Február 28-án, délután 17 óra 30 perctől került sor az Éld jobban az életedet című sorozat soron következő beszélgetésre a népfőiskolán. Ezúttal Lénárt Erika pszichológus volt a vendég, aki a bölcsesség koráról tartott előadást.

Török Tímea

Az ingyenes előadássorozat a népfőiskolán a résztvevők örömére folytatódni fog márciusban is, a téma a kiégés lesz

Fotó: amatőr

A harminc éves múltra visszatekintő Dunamenti Regionális Népfőiskola pályázati támogatásból olyan beszélgetéssorozatot indított, amely havonta jelentkező programok keretében sokakat érintő fontos témákról szólnak. De nem csupán a hallgatóság kényszerű szerepébe kényszerítik az érdeklődőket hanem közös gondolkodásra, beszélgetést invitálják a közönséget. 

A Dunamenti Regionális Népfőiskola előadássorozatának vendége Léránt Erika volt 
Fotó: amatőr 

A múlt hónapban Mencsik Andrea mozgásterapeuta előadásában különleges megközelítéssel beszélt a mozgás fontosságáról a telt házas eseményen

A februárra előre meghirdetett téma kibontása, a szakértő Kálmánné Marika akadályoztatása miatt elmarad, helyette azonban Léránt Erika pszichológus lépett a közönség elé Beszéljünk őszintén a bölcsesség koráról című előadásával. 

Beszéljünk őszintén a bölcsesség koráról címmel nagyszerű, interaktív programon vehettek részt az érdeklődök a népfőiskolán Fotó: amatőr

Olyan kérdések kerültek a napirendre mint például fel lehet e készülni a nyugdíjazás utáni életszakaszra? Lehetséges-e tartalommal megtölteni ezt az időszakot? Van-e különbség a magány és az egyedüllét megélésében? Eglesz Kálmán beszámolója alapján a szakember az Erik Erikson által kidolgozott pszichoszociális fejlődési modelljén keresztül vezette el a hallgatóságot a nyugdíjas korig. Ugyanis a pszichológia egyik legismertebb elmélete szerint a személyiségfejlődésünk egymásra épülő életszakaszokon keresztül megy végbe. Minden egyes szakaszban egy „fő feladat” testesül meg, amelyet teljesítenünk kell, hogy a fejlődés következő szintjére léphessünk. Ezeket a feladatokat nevezi Erikson kríziseknek, mivel ezek konfliktusokat és feszültséget eredményeznek, azonban a krízisen való továbblendülés által fejlődik a személyiségünk. 

Erikson pszichoszociális fejlődéselméletében nyolc állomást határozott meg, A nyolcadik, életünk utolsó szakaszában minden addigi tapasztalatunkat összegezzük és értelmezzük. Pozitív kimenet esetén elégedettséggel lehetünk képesek visszatekinteni az életutunkra. 

Léránt Erika előadásában kifejtette, hogy a tudatos ember fel tud készülni a nyugdíj utáni életére. Hiszen a munkában már nem aktív időszakot követheti az életben aktív életszakasz, amely örömet okozó tevékenységekkel kiteljesítheti önmagát. 

Az előadó örült a felmerülő kérdéseknek, amely a témával kapcsolatban folyamatosa érkezett hozzá. Sőt, kifejezetten indukálta is az interaktivitást, bevonva a hallgatóságot is. 

Az érdeklődőket a népfőiskola Kossuth Lajos utcai irodájába márciusban is várják majd az ingyenes előadássorozat következő részére, amely majd a kiégésről fog szólni Eglesz Kálmán tolmácsolásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában