Népfőiskola

2024.02.06. 08:00

A mozgásterapeutától másképp: nem vagy lusta, céltalan vagy megrekedt!

Hagyományt teremtő rendezvénysorozatot hívtak életre Éld jobban az életed címmel a Dunamenti Regionális Népfőiskola szervezésében. A soron következő előadáson „Mozdulj, hogy mozoghass” címmel inspiráló előadáson vehetett részt a nagyszámú érdeklődő 2024. január 31-én a népfőiskola irodájában.

Török Tímea

Eglesz Kálmán a Dunamenti Regionális Népfőiskola Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A 30 éves múltra visszatekintő népfőiskola pályázati támogatásból olyan beszélgetéssorozatot indított, amely havonta jelentkező programok keretében sokakat érintő fontos témákról szólnak. De nem csupán a hallgatóság kényszerű szerepébe kényszerítik az érdeklődőket, hanem közös gondolkodásra, beszélgetést invitálják a közönséget. 

Szerdán délután Mencsik Andrea mozgásterapeuta volt az előadó, aki nemcsak hasznos információkkal szolgált a jelenlévőknek, de meg is tornáztatta a téma iránt érdeklődő hallgatóságot. Az előadás pedig egy egészen szokatlan megközelítésben arról a jelenségről szólt, hogy a közismerten mozgásszegény életmódunk közben egyre többen küzdenek mozgásszervi problémákkal. Az okokról beszélve a mozgásterapeuta idézte Tregova Anita pszichológus gondolatait. 

Nem vagy lusta, céltalan vagy megrekedt. Régóta élsz túlélő üzemmódban és emiatt kimerült vagy. A kettő nem ugyanaz.

Az idézet magyarázata így szól a pszichológus után: 

Az, ha valakinek nincsen kedve a rengeteg kötelezettségét teljesíteni, még nem teszi őt lustává. Ez igaz az iskolás gyermekekre éppen úgy, mint a munkás felnőttekre. Emberré tesz minket. Azt jelenti, hogy túl sok a kötelezettség, túl kevés örömteli tevékenység mellett. Ha nem lebeg mindig egy magasztos cél a szemünk előtt, attól még nem vagyunk megrekedve. Ha megpróbáljuk megkeresni azokat az apró dolgokat, melyek változatosságot és örömöt hoznak a mindennapjainkba, enyhülni fog ez az érzés.

A soron következő előadáson „Mozdulj, hogy mozoghass” címmel inspiráló előadáson vehetett részt a nagyszámú érdeklődő 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezt a szemléletet követve beszélt Mencsik Andrea arról is, milyen jelentősége van a mozgásnak az életminőségünk javításában és mit tehetünk azért, hogy minden életkorban mozgékonyak maradjunk. Szó volt különféle mozgásformákról, arról, melyik kinek ajánlott, valamint bemutat otthon, illetve a munkahelyen is végezhető gyakorlatokat, amiket ki is próbálhattak, illetve „elvihettek” magukkal haza a megjelent hallgatóság tagjai.

A rendezvénysorozat következő eseményét február 28-ára tervezik. Az előadás címe Az autizmusról másképpen, a vendég Kálmánné Tóth Mária, az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének titkára lesz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában