Lélekben is éljük meg az ünnepet!

2024.03.30. 07:00

Megszentelték a Széchenyi Pékség kalácsait, amely a vásárlók asztalára kerül

Egy jelentős ünnephez érkeztünk, a Húsvéthoz, ami nem pusztán azt jelenti, hogy négynapos pihenőre vonulhatnak a szerencsésebbek. A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ünnepek igazi jelentőségéről, vagy éppen az alkalomhoz fűződő hagyományokról. Higgyék el, igenis szükség van arra, hogy lélekben is megéljük az ünnepet!

Molnár Emese

Kovács István görögkatolikus parókus és Róka Sándor a Széchenyi Pékség kereskedelmi vezetője

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A fárasztó, stresszes, túlzsúfolt hétköznapokat megszakítva a Húsvét alkalmat ad a testi-lelki megújulásra, a hitbéli megerősödésre. Bár az olyan régi nagy népszokások, mint például a locsolkodás, sajnos mára egyre kevésbé jellemző, azért az ünnepi menüsort többek is tartják. A Húsvét elmaradhatatlan jelképe, egyben finom étele a kalács, amely szimbolizálhatja a jólétet, a gazdagságot, de emléket állíthat a keresztnek is (mindazon túl, hogy ezzel zárhatjuk a böjti időszakot).

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Többféleképpen készíthetik, s formálhatják a kalácsot, legyen az hosszúkás, kerek, fonott vagy éppen mazsolás. A Széchenyi Pékség hétféle változatban sütötte és süti a kalácsokat az ünnepre - tudtuk meg Róka Sándortól, a pékség kereskedelmi vezetőjétől. Csütörtökön látogattunk el a Táncsics Mihály utcai üzemükbe, ahol csak azon a napon mintegy ezer finomságot készítettek a pékjeik. Fontos számukra a hagyomány, éppen ezért elhívták Kovács István görögkatolikus parókust, hogy szentelje is meg az elkészült kalácsokat, amelyek aztán a vásárlók asztalára kerülnek. Kovács István kiemelte, az ünnep attól válik igazán ünneppé, ha megvan hozzá a lelki háttér, ha megtöltjük belső tartalommal is lelkünket. Vannak olyan országok, ahol a hagyományok adta "csodák" az emberek mindennapi életében jelen vannak, amikor például Húsvét alkalmával természetes, hogy viszik megszentelni az ételkosarat a templomokba. A helyi görögkatolikus egyházközség húsvétvasárnap, a mise utána tartja a pászkaszentelést az óvárosi templomban.

A Széchenyi Pékség készíti a kalácsot arra a jótékonysági rendezvényre is, amellyel vasárnap fognak kedveskedni a helyi hajléktalanellátó centrumban a nehézsorsú embertársainknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában