Miért éppen a nagyfülűt várjuk?

2024.03.31. 14:00

Megérkezett a nyuszi az arborétumba - képgalériával

Húsvét ünnepe számos hagyománnyal és szimbólummal rendelkezik, amelyek közül az egyik legismertebb és legkedvesebb talán a nyuszi. De vajon miért lett a nyuszi a húsvét jelképe?

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A nyuszi mint húsvéti szimbólum eredete több forrásra vezethető vissza. Egyesek szerint az ókori germán mitológiában a nyúl az istennő Eostre (vagy Ostar) társított állat volt, aki a tavaszi és termékenységi ünnep, az Ostara központi alakja volt. Eostrehoz és húsvéthoz kapcsolódik az angol nyelvben az "Easter" szó is.

A nyúl másik fontos jellemzője a gyorsaság és a termékenység, ami szintén összefüggésbe hozható a tavasz beköszöntével és az újjászületéssel. A húsvét ünnepe ugyanis a keresztény vallásban Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, ami az újjászületés és az élet győzelmének jelképe. A nyuszi mint szimbólum ebben az értelemben is azt jelképezi, hogy a természet újraéledése és a tavasz beköszönte mindig reményt és új kezdetet hoz magával.

Emellett a nyuszi hagyományosan gyakran szerepelt a húsvéti ünnepi dekorációkban és játékokban is. A húsvéti tojásokat a nyuszi hozza, amelyeket a gyermekek keresnek a kertben vagy a lakásban. Ez a játékos elem még inkább erősíti a nyuszi és a húsvét közötti szoros kapcsolatot.

Összességében a nyuszi mint húsvéti szimbólum egy olyan összetett és sokszínű jelentéstartalommal rendelkező figura, amely összeköti az ősi tavaszi ünnepeket és a keresztény hagyományokat. A nyúl ábrázolása húsvétkor örömet és reményt sugall, miközben emlékeztet minket arra, hogy az élet mindig győzedelmeskedik a sötétség felett, és minden új kezdetben rejlik az esély az újrakezdésre és a megújulásra.

A dunaújvárosi Baracsi úti arborétumban sok kis állatot láthatnak az érdeklődök. A nyuszik mellett, háztáji szárnyasokat, kis kecskéket, Zeuszt a kiskutyát és egy kismalacot is meglehet nézni, a bárrabbak meg is simogathatják az állatkákat. Orosz Csaba önkormányzati képviselő beszámolt lapunak a közelmúltban kialakított mezítlábas ösvényről és az elmúlt időszakban kipusztult fák helyére ültetett újakról is. Így a hosszú hétvégén érdemes ellátogatni a város szívében lévő arborétumba. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában