Járda, vízelvezetés

2024.03.22. 07:00

Az alapkőletétellel megvalósítási szakaszba lépett a jelentős fejlesztés (videóval)

Mérföldkőhöz érkezett Kisapostag önkormányzata, egy nagyon régi restanciáját sikerül rendeznie hamarosan egy uniós pályázat keretében, ugyanis megvalósítási szakaszba lépett a „Kisapostag az élhető település” elnevezésű pályázat. Hogy ennek a település életében oly fontos eseménynek emléket állítsanak, készítettek egy emléklapot, amit egy időkapszulában elhelyeztek, hogy a jövő generációi is tudják, mi motiválta őket.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A szerda délelőtti eseményen jelen volt Varga Gábor országgyűlési képviselő, Nagy Attila, Kisapostag polgármestere, Verasztó Sándor alpolgármester, Kállai Éva projektmenedzser, Förhécz Gábor a kivitelezést végző STRABAG projektvezetője és Szabolcs László műszaki ellenőr is. 

Nagy Attila az alapkőletételnél elmondta, ez egy rendkívül összetett projekt, nem csak járdaépítésről szól, hozzátartozik a felszíni vízelvezetés megoldása, zöldterületek kialakítása is hozzátartozik, közparkot fognak létrehozni, padokat helyeznek ki és lesz egy nyilvános óra is, ami eddig még soha nem volt a településen. 

Ez egy komplex beruházás, ami már régi vágya volt a településnek, és ezzel tényleg egy maradandó értéket alkotunk

– fogalmazott.

Fotó: Laczkó Izabella

Varga Gábor országgyűlési képviselő egy történetet osztott meg a jelenlévőkkel, ami jól illeszkedik az esemény szellemiségéhez. Antwerpen egyik templomának felújításakor találtak egy gyufásskatulyába rejtett üzenetet az 1941-ben ott dolgozó festőktől. Ebben elmesélték, hogy ők nagyon nehéz időkben éltek, két háborút is megéltek, rendkívül sokat éheztek, nagyon kevés pénzért dolgoznak, és azt üzenik a jövőnek, hogy ezen próbáljanak meg változtatni. Ezért is tartja fontosnak az időkapszula elhelyezését, hogy a jövőben tudjanak róla, hogy Kisapostagon ebben az időszakban dolgos emberek éltek, gondoltak a jövőre. 

Mint mondta, 2014 óta képviselője ennek a településnek is, azóta Nagy Attila csapatával számtalan olyan projektet tudtak megvalósítani az elmúlt tíz évben, hogy ez a település élhetőbbé, szebbé váljon. Visszatérő kérés volt, hogy a főút mellett az emberek biztonságát tudják garantálni. Elkezdték a járdaépítést, de első körben csak a Deák Ferenc utcától a Táncsics utcáig, az önkormányzati étkezdéig valósult meg a járda, és most válhat valósággá a folytatás a 6-os úti buszmegállóig. 

Én remélem, hogy ez a beruházás is a kisapostagi közösséget fogja gyarapítani, még közelebb hozni egymáshoz.

– jelentette ki. A munkálatok befejezéséig kérte a kisapostagiak türelmét és megértését az okozott kellemetlenségekért.

A beruházás keretében ezen a szakaszon két helyen is (a Teca boltjánál, illetve a „Kisapostagi elágazás”-nál) kialakítanak gyalogátkelőhelyet, hogy gyalogosan is biztonságban át lehessen kelni az út másik oldalára. A járda fel és lejáróit, a buszmegállók peronjait is akadálymentesítve alakítják ki. A gyalogátkelőknél megoldják a világítást is, a 6-os út két buszmegállójánál új napelemes kandelábereket telepítenek majd. A Petőfi utcán a két buszmegállót átépítik.

Fotó: Laczkó Izabella

A másik komoly gond az esővízelvezetés. Kisapostag településszerkezete révén a Petőfi Sándor utcára merőleges magas szintkülönbségű utcákról a nagy esőzések alkalmával a lezúduló víz a Petőfi utcát borítja el, majd utat talál a patakmederbe. A sodrás erőssége miatt erodálódnak az utcák és a patakmeder is.

 Ennek megoldására a Széchenyi utcát felújítják, így onnan már irányított körülmények között – a főutca alatt épített csatornán keresztül – tud távozni a csapadékvíz a patakmederbe.

 Ahhoz, hogy el tudja vezetni ezt a vizet, le kell burkolni a medret. Ennek folyományaként a Széchenyi utcát új aszfaltburkolattal látják el.

Fotó: Laczkó Izabella

Kisapostagon jelen állás szerint nincs semmilyen közpark. Ezen is változtat majd ez a nagyszabású projekt, ugyanis kettő is létesül a település elején, valahol az üdvözlőtábla környezetében. Ugyan a járda nyomvonalát követve meg kellett ritkítani a növényzetet, de ennek ellensúlyozására 40 nagykorú fát ültetnek el a projekt során, így összesen 1800 növényt telepítenek.

A projekt európai uniós és hazai források bevonásával, mintegy 294 millió vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában