Piaci nézelődés

2024.03.08. 19:30

A medvehagyma, mint a tavasz hírnöke

Nagy volt a forgalom pénteken délelőtt a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Nagy volt a forgalom pénteken a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. A múlt héten arról számoltunk be, hogy ellepték a virágok a piacot, erre a hétre a mennyiség csak nőt. Mind a vágott, mind a kertbe ültethetőből hatalmas volt a kínálat. A szokásos árukból, például  almából, körtéből, déligyümölcsből, leveszöldségből, krumpliból és hagymából is kedvünkre válogathattunk. A zöldhagymát egyre több standon kínálták. Egy csomóért 300 és 400 forint között kellett fizetnünk. Egy helyen  már medvehagymát – amit a tavasz egyik hírnökének tartanak –, is vásárolhattunk, csomagját 500 forintért.

A medvehagyma az utóbbi években lett egyre divatosabb. Mitől is lett népszerű a medvehagyma? A válasz: gyógyhatása és finom íze miatt. A medvehagyma felhasználása a konyhában igen változatos, nagyon sokféle, ízletes medvehagymás ételt készíthetünk belőle, és akár télire is eltehetjük. Remek főzelék, krémleves, a tésztákhoz felhasználható pesto is elkészíthető a medvehagymából. Jótékonyan hat a gyomorra, a bélrendszerre, kiváló szolgalatot tesz akkor, ha méregtelenítünk, salaktalanítunk. Zsenge leveleit leginkább nyersen fogyasztjuk salátába téve, esetleg szárítva fűszerként. Emellett a hagymája is ehető, amit hasonlóan használhatunk a konyhában, mint a fokhagymát.

Végül: milyen is egy tejfölös medvehagyma-krémleves a mindmegette.hu szerint? Elkészítéséhez szerezzünk be egy-egy csokor medvehagymát, és újhagymát, egy krumplit, olívaolajat, sót, őrölt borsot, húsalaplét, fél citromot. Amikor minden hozzávalót kipipáltunk, jöhet az érdemi munka, a leves gyakorlati végrehajtása. Elsőként a medvehagymát apróra vágjuk, az újhagymát vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a zöld szárrészből is kerüljön bele. A krumplit megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.

Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk az újhagymát, majd pár percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, szintén pároljuk pár percig. Beletesszük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, felöntjük húsalaplével (vízzel és leveskockával helyettesíthető), ráfacsarjuk a citromlevet. Ezután addig főzzük, míg a krumpli teljesen megpuhul, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában