Piaci körkép

2024.02.03. 09:30

Mikor friss a tojás?

A heti piaci körképünk alkalmával azt néztük meg, hogyan is állunk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon tojással, hiszen régen foglalkoztunk ezzel a termékkel.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

A tojás általában akkor kerül a középpontba, amikor jelentősen növekedik az ára. Szerencsére erre, mostanában nem volt példa. A tojás ára legalább egy éve stagnál. A L-es méretűért általában kilencven forintot kell adnunk. Mérettől függően 70 és 100 forint körül kínálják ezt a portékát a kereskedők a piacon, köztük több őstermelő.

Tisztázzunk néhány dolgot!

Ha már tojást vásárolunk, nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Ugyanis, hogy mi lakozik egy-egy tojásban - mivel a végtermék „burokban” van, nem láthatjuk - nehéz megállapítani, hogy az adott áru friss-e, háztáji, avagy szó szerint tápos.

Nézzük elsőre a frissességet és azt, meddig is tárolható el a tojás. A tojást nem kötelező hűtőben tartani, de a frissességét tovább megőrzi, mint a spájz polcán. A szakmai ajánlások szerint a tojást legkésőbb három héttel a vásárlást követően „illik” elfogyasztani. Sok esetben még ennél is tovább eltartható. Azonban négy-öt héttel a vásárlást követően már nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella, vagy más baktérium.

Hogy meddig tárolhatjuk biztonságban a tojást, azt nagyban befolyásolja, hogy mennyire volt friss, amikor megvásároltuk. Amikor hazaértünk igen egyszerű módszerrel állapíthatjuk meg a termék állagát. Tegyük a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe, akár egy nagyobb pohárba. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan tíz-tizenkét napos lehet, tehát nyugodtan felhasználható. Ha viszont a víz tetején lebeg, akkor irány a kuka, vagy az árus, ahol vásároltuk.

Ne legyen narancssárga

A másik, amit otthon szinte biztosan megállapíthatunk egy tojásról az az, hogy milyen tyúk is tojta. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy minél sárgább, már-már narancssárgába hajlik a sárgájának a színe, az a szuper tojás. Pedig ez nem így van. A nagyon sárga tojások általában táposok, mesterséges adalékokkal, színezékkel etetett tyúkok tojnak (persze, mint annyi esetben, törvényszerű tapasztalások nincsenek) ilyet. A narancssárgák esetében a turpisságot akkor tapasztalhatjuk meg, amikor felverjük, és a narancssárgából lassacskán fehérré változik a tojás. A tojással kereskedők azt viszont állítják, a kapirgálós tyúkok tojásai citromsárgák, vagy ahhoz közelítenek.

Az írásunk elején említettük, hogy a tojás árai attól is függenek, hogy mekkorák. Végezetül álljon itt egy skála, amelyből megtudhatjuk melyik megjelölés, milyen súlyt jelent. A négyfokozatú skála az S kategóriától XL-ig terjed, és a következő értékeket jelöli. XL – nagyon nagy: legalább 73 g, L – nagy: 63 és 73 g között, M – közepes: 53 és 63 g között, S – kicsi: 53 g-nál kevesebb.

Összegzésként: vásároljunk tojást, de körültekintően, mint annyi esetben most is érvényes, nagy kincs egy biztos beszerzési forrás, például egy jól bejáratot stand a dunaújvárosi piacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában