Voksolás

2024.02.08. 14:00

Idén már tíz nemzetiség számára kell kitűzni választást Dunaújvárosban

Az önkormányzati választásokkal együttesen bonyolítják le mindig a nemzetiségi önkormányzati választásokat is (amelyet idén várhatóan június 9-én tartanak).

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő - archív

A legutóbbi népszámlálás során voltak a nemzetiségre, a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó kérdések is. Ez a választás szempontjából azért lényeges, mert az itt megadott válaszok alapján határozza meg a Nemzeti Választási Iroda azt, hogy mely településeken lehet adott nemzetiségi választásokat tartani. Magyarországon 13 hivatalos nemzetiség van. Sajnos a 2022-es népszámlálási adatbázisban nem jön ki a pontos matek (ebben bizonyára a kettős állampolgárság játszik közre, viszont nem jelenítik meg elkülönítve), de az számszerűsített, hogy Dunaújvárosban 11-en bolgár, 267-en roma, 33-an görög, 75-en horvát, 37-en lengyel, 173-an német, 9-en örmény, 41-en román, 92-en ruszin, 71-en szerb, 28-an szlovák, 7-en szlovén és 244-en ukrán nemzetiségűnek vallották magukat. A törvénynek megfelelően és ezen adatok tükrében városunkban tíz nemzetiség számára kell választást kitűzni idén: görög, horvát, lengyel, német, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, ukrán – erről a közelmúltban jelentetett meg összesítőt a Nemzeti Választási Iroda. Egyébként az önkormányzat oldalán az látható, hogy jelenleg hat nemzetiségi önkormányzat működik városunkban (roma, horvát, lengyel, ukrán, szerb, ruszin).

A települési nemzetiségi választáson csak azok tudnak majd voksolni, akik kérik a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételüket. A gyakorlatban erre a lehetőségre jellemzően a nemzetiségi önkormányzatokban aktív szerepet vállalók hívják fel az adott közösséghez tartozók figyelmét (illetve akik érintettek lehetnek még). Azok, akik beregisztrálnak ide, három szavazatot adhatnak le összesen: az általános önkormányzati választás keretében természetesen dönthetnek a polgármester és a körzeti képviselő személyéről, illetve választanak a nemzetiségi önkormányzati választás jelöltjei közül is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában