Szemléletformálás

2024.02.22. 07:00

Gurisatti Gyulával ünnepelték a Magyar Parasport Napját az Arany iskolában

A dunaújvárosi Arany János Általános Iskola első alkalommal csatlakozott a jeles naphoz.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2024-ben immáron hetedik alkalommal szervezi meg a Magyar Parasport Napját február 22-én. A fontos nap megünneplésére az Arany iskola egy egész hetet szentelt, ezalatt pedig több érzékenyítő programmal is készültek, készülnek a gyerekeknek.

A Magyar Parasport Napjának 2024-es Lélekmozgató programja szemléletformálás céljából jött létre. Ezzel kapcsolatban Magyarország összes sportegyesületét, önkormányzatát, nevelési, oktatási, szociális és gyermekvédelmi intézményét, civil szervezetét, az óvodástól az egyetemista korosztályig arra invitálja, hogy együtt ünnepeljék a magyar parasportot és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit. A kezdeményezéshez csatlakozó szervezetek számára az MPB és a FODISZ hasznos információkat és szakmai anyagokat biztosított a megvalósításhoz, de annak módját a résztvevő szervezetek saját döntésére bízta.

A diákokat a héten osztályfőnökeik tájékoztatták az elfogadásról, toleranciáról, valamint a sokszínűség témájáról, továbbá a tanulók az iskola aulájába kihelyezett dicsőségfalra is készítettek plakátokat, amelyen többek között Ekler Luca paraatléta, Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai úszóbajnok, Szekeres Pál vívó, valamint Gulyás Noémi, a DKSE tornásza is szerepel.

A jeles nap alkalmából az iskola célja, hogy megmutassa és közös élményekkel igazolja, hogy a magyar társadalom elkötelezett az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás mellett. Február 21.én, szerdán a negyedik és ötödik osztályosok egy szuper programon vehettek részt. A gyerekek számára Gurisatti Gyula, többszörös búvárúszó világbajnok, horgász világbajnok, négyszeres paralimpikon tartott interaktív előadást, amely során inspiráló élettörténetéről, sportkarrierjéről mesélt. A beszélgetés alkalmával többször kiemelte a sport és a tanulás fontosságát, rengeteg felemelő sztorit és számos ösztönző tanácsot osztott meg a fiatalokkal, akik itták a sportoló szavait.

Gurisatti Gyula nem csak beszámolt arról, amit csinál, meg is mutatta azt. A diákok hatalmas szemekkel figyelték a háromféle fegyvert, amit a lövészet során használ, többen pedig apró szuvenírt, léglövedéket is kaptak. Az előadás végén a gyerekek kérdésekkel bombázhatták az előadót, aki mindenre szívesen válaszolt. Mesélt lábszárprotéziséről, gyermekeiről, valamint az idén augusztusban Párizsban zajló paralimpiai kvótájának megszerzéséről is, amihez az iskola közössége sok sikert kívánt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában