Lerótták kegyeletüket

2024.01.31. 10:00

Varga Gábor indította útjára a Doni Hősök Emléktúráját

A NaTE Menetszázad 2024-ben is csatlakozott a Doni Hősök Emléktúrához. A Nagykarácsony-Daruszentmiklós-Mezőfalva útvonal mintegy 19 km-es szakaszát Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepi gondolataival kezdődött.

Duol.hu

Már a negyedik alkalommal teljesítették az emléktúrát.

Fotó: Egyesület

– Téli sétára hívtuk és vártuk az érdeklődőket, emlékezve mindazon hőseinkre, akik akár a Doni csatákban vesztek oda, akár az ottani borzalmakat átélve, mi több, megsebesülve, onnan hazatérve, élték le életüket és tették a dolgukat halálukig – világított rá a szombati esemény lényegére Szekeres Béláné egyesületi elnök. Mint ismert, a 81 évvel ezelőtt történt események során a magyar hadsereg elveszítette technikai eszközeinek egészét, állományának mintegy 70 százalékát. A túlélők közül szinte mindenki megsebesült, fogságba esett vagy fagyási sérülést szenvedett, a visszatérők lelkébe pedig örökre bevésődtek a háború borzalmai, írja a feol.hu.

Varga Gábor országgyűlési képviselő indította útjára az emléktúrát.
Fotó: Egyesület

A reggeli órákban a túra résztvevői a nagykarácsonyi második világháborús emlékműnél visszaemlékezéssel, verssel, zenével hajtottak fejet a hősök előtt és gyertyát helyeztek el az emlékműnél. Ezt követően Varga Gábor, Dél-Fejér képviselője osztotta meg ünnepi gondolatait. Beszédében kifejtette, hogy hálával, megbecsüléssel tartozunk azoknak a honvédeknek, akik a végső erejükig helytálltak a legreménytelenebb körülmények között is, az életüket áldozva a magyar hazáért. A legnagyobb köszönet illeti a szervezőket és a résztvevőket azért, hogy elkötelezetten ápolják a doni hősök emlékét, és leróják kegyeletüket gyalogútjuk során a környék katonasírjainál évről évre.

Voltak első bálozók is, akik most vettek részt először a közel 19 kim-es gyalogláson.
Fotó:  Egyesület

– Utunk során csodálatos látvány tárult elénk, a havas táj, a néhol legelésző őzek, futkosó nyulak, rebbenő madarak színesítették menetelésünket - folytatta beszámolóját Szekeres Béláné – Volt részünk embert próbáló feladat leküzdésében is, mint például egy-egy betonoszlopnyi szélességű hídon való átkelés. Mécsest gyújtottunk a Daruszentmiklós határában fellelhető ismeretlen német katona sírjánál, majd folytattuk utunkat a mezőfalvi temetőben található második világháborúban hősi halált halt magyar katonák sírjaihoz. Programunk zárásaként Kristofory Valter atya doni emlékmiséjén vettünk részt a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya templomban. A szentmise után kerültek bejegyzésre a zsoldkönyvekbe a túraigazolások. Volt akinek már a negyedik és volt, aki most tartott velünk először, mint például az Előszállási Ifjúsági Egyesület, akiket nagy szeretettel köszöntöttünk köreinkben. Köszönettel tartozunk minden résztvevőnek! – monda örömmel a NaTe elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában