Elevenítsük fel a 2023-as év legfontosabb történéseit – visszatekintő a második negyedévre

2024.01.06. 20:00

Jubileumi ünnepségek, színes kulturális rendezvények, rangos elismerések, jótékonyság

Az év első hónapjait követően 2023 második negyedéve is rendkívül eseménydúsan zajlott. Lehúzta a rolót a város egyik ikonikus üzlete, rengetegen fogtak össze a Móricz iskola két kisdiákjának gyógyulásáért, olvasóink pedig megválasztották az év színészét is Dunaújvárosban.

Szente Patrícia Andrea

Trokán Nóra fotókiállítása

Fotó: Laczkó Izabella

Április

Az autizmus napja alkalmából április 2-án a dunaújvárosi Jószolgálat Otthon lakói Kecskés Rózsa vezetésével kék sétát szerveztek, így kifejezve támogatásukat az érintettek iránt.

Megkapta a szükséges támogatói hozzájárulásokat az áprilisban még Gárdonyi iskolaként ismert intézmény. Ezek birtokában adhatták be a névváltozatasi kérvényt az illetékes minisztériumnak. A cél az volt, hogy Szent Pantaleimon Görögkatolikus Általános Iskola és AMI-ként működhessenek tovább. 

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője április 6-án Rácalmásra látogatott, ahol Schrick István, a település polgármestere fogadta őket. A találkozó azért jött létre, mert aláírtak egy megállapodást, amelyben rögzítették, hogy a vármegyei önkormányzat a különleges gazdasági övezet bevételi forrásaiból rekordmértékű, 927 669 301 forint támogatást nyújt a településnek.

Ötvenhárom év után bezárt a város ikonikus áruháza, a régi Csemege, a mai Reál, amelybe már gyerekkorunkban is jártunk vásárolni. 

Április 10-én a Béke étterem és a Bartók Táncszínház épülete között meggyulladt a szelektív hulladéktároló. A konténerek kiégésével több mint kétmillió forintos kár keletkezett.

Fennállásának 70. évfordulóját és a tavaszi Sándor Frigyes Napok 10. rendezvényét köszöntötte áprilisban a város zeneiskolája. Az intézmény közössége kiállításmegnyitóval és a tehetséges növendékek koncertjével is készült. 

Április 20-án átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat, amit 2023-ban Siba Ákos címzetes tűzoltó főtörzsszázados, Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság korábbi vezetője és Béres Ferenc, a Dunaújvárosi Vízirendészet Rendőrőrsének rendőr főtörzsőrmestere vehetett át.

Városunkban 1983. április 25-én, a Dózsa György út 56. szám alatt nyílt meg a Dunaújvárosi Skála Áruház, így fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelhettük 2023-ban.

Április 26-án ülést tartottak Mezőfalván a város történelmi nevének, Hercegfalvának visszaállításával kapcsolatosan. 

Településünk várossá nyilvánításának 72. évfordulójának alkalmából tartott ünnepséget az önkormányzat. Az április 29-i rendezvényen átadták a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet, amelyet idén Gyöngyössi Csaba, a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola címzetes igazgatója, oktatója, a Modern Művészetekért Közalapítvány kuratóriumi elnöke vehetett át.

Május

Az iskolaőr lélekjelenlétének köszönhetően pillanatok alatt ellátásban részesült az a diáklány, aki május 2-án rosszul lett, elájult és összeesett a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és AMI egyik mosdójában. Az iskolaőr segítségének köszönhetően a diáklány hamar visszanyerte eszméletét. 

A Dunaújvárosi Egyetemen előadást tartott dr. Marton Bernát atya, a ciszterci rend dallasi és zirci elöljárója május 3-án, majd a Vasvári Pál Általános Iskola felső évfolyamos diákjaihoz is ellátogatott, hogy személyes élményeiről meséljen a fiataloknak.

Dr. Marton Bernát atya, a ciszterci rend dallasi és zirci elöljárója a Vasvári diákjaival is találkozott
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Hatodik alkalommal mutatkozott be Kelemen Marián Éva a Bartók Kamaraszínház aulagalériájában. Május 8-án Ismétlődések című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Egy rendkívül jó hírrel szolgált a helyi futballközösség számára dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, miszerint hosszas előkészítő tárgyalások eredményeként a kormány Sportért Felelős Államtitkársága 149 millió forint támogatást nyújt a Dunaújvárosi Futball Clubnak.

A város pedagógusai 2023-ban huszonhatodik alkalommal segítették a Szent Pantaleon Kórházat. A Móricz iskola által szervezett jótékonysági pedagóguskoncertből összegyűlt 135 ezer forintot május 9-én adták át a kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának.

Rekordot döntöttek a Jót, Szívből – Dunaújvárosért! Akciócsoport által szervezett május 16-i véradáson. Az uszodában tartott donortoborzón több mint 200 fő jelent meg, ezzel átlépték az eddigi 160 véradót jelentő bűvös határt.

Rengetegen gyűltek össze május 19-én a Móricz Zsigmond Általános Iskola által tartott jótékonysági napon, amely az összefogásról, Szarka Nóriról és Balogh Líviáról szólt, hiszen az iskola két tanulója betegsége miatt segítségre szorul. Az esemény fővédnökeként dr. Mészáros Lajos azt mondta: a rendezvény az iskola összes tanulója számára példaértékű.

A Móricz-iskola által tartott jótékonysági nap az összefogásról, Szarka Nóriról és Balogh Líviáról szólt
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Gálaműsor alkalmával mutatta be a szülőknek és az érdeklődőknek a Violin Alapfokú Művészeti Iskola a Bartók Kamaraszínház nagytermében, hogy milyen színvonalú oktatás zajlik az intézmény falai között.

Június

2023-ban második alkalommal rendezte meg a Mikro fesztivált a Bartók Kamraszínház és Művészetek Háza. Az eseménysorozat nyitányaként a színházi világhoz kapcsolódó témájú kiállítás nyílt Trokán Nóra képeiből Mielőtt címmel június 4-én.

Az Artisjus idei díjátadóján „Az év komolyzenei műve” kategóriában két alkotást is díjaztak, az egyik Balogh Máté I. szimfóniája volt. Ezzel a dunaújvárosi születésű Balogh Máté már kétszeres Artisjus-díjas.

Balogh Máté a Győri Filharmonikusok megrendelésére készült szerzeménye lett az Év komolyzenei műve. Ezt tartja a kezében a szerző 
Fotó: Kérges Máté

Rácalmás önkormányzatának támogatásával szervezte meg júniusban a Tarr Gábor Oktatási és Kulturális Alapítvány az 1. Aranyalma Kórusversenyt, amelyet a szervezők a későbbiekben évente szeretnének megrendezni.

Összesen öten jelentkeztek a felszámolás alatt álló ISD Dunaferr Zrt. és ISD Kokszoló Kft. ún. Céltársaságokba bevitt üzletrészei együttes, 100 százalékos megvásárlására a meghatározott előírások szerint. A nemzetbiztonsági előminősítő eljárás eredményét is figyelembe véve a felszámolóbiztos két érvényes pályázatot állapított meg, e szerint a Liberty Steel Central Europe Kft. és a Vulcan Steel Private Company Ltd. teljesítette a Részvételi Felhívásban előírt feltételeket. 

Első alkalommal hirdetett közönségszavazást a Dunaújvárosi Hírlap. Az olvasók arról dönthettek, ki érdemli Az év színésze díjat 2023-ban Dunaújvárosban. Az elismerést Jegercsik Csaba színművész vehette át. 

Várkonyi Zsolt főszerkesztő, Jegercsik Csaba az Év színész és Őze Áron a Bartók színház igazgatója
Fotó: Varga Zsófia

Végeztek a Kandó Kálmán tér első körforgalmának kialakításával, a munkálatok pedig javában zajlanak, készül a második körforgalmi csomópont, valamint gyalog-, és kerékpárutak is épülnek.

2023-ban június 24-én tárultak ki Magyarország múzeumának kapui, több ezer programmal kedveskedtek az érdeklődőknek. Dunaújvárosban három helyszínen várták a látogatókat. A Kortárs Művészeti Intézetben Páhi-Fekete Noémi Bestiárium című kiállításának megnyitója volt, valamint a kőtárban és a vidámparkban is izgalmas elfoglaltságokkal készültek. 

Páhi-Fekete Noémi a Bestiárium megnyitóján
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Júniusban a hagyományoknak megfelelően Semmelweis-ünnepséget tartott a Szent Pantaleon Kórház. A június 30-i eseményen négy személynek adományozták a kórház legrangosabb elismerését: dr. Úr Viktornak, a traumatológiai osztály osztályvezető főorvosának, Papp Györgyinek, a neurológiai osztály osztályvezető főnővérének, Badi Jánosnak, a műszaki osztály villanyszerelőjének, valamint posztumusz Lábodi Gabriellának, a radiológiai osztály egykori munkatársának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában