Február 1-től már az OMSZ végzi a feladatot

2024.01.29. 17:30

Ezek a legfontosabb tudnivalók az új ügyeleti rendszerről városunkban

Február 1-től Fejér vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez. A következőkben a legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Molnár Emese

Február 1-jén Fejér vármegyében is elindul az új alapellátási ügyeleti rendszer (illusztráció)

Fotó: Novotni Ákos / 24 óra

– Tavaly indult el az új, egységes, államilag fenntartott alapellátási ügyelet annak érdekében, hogy kiszámíthatóbb, közvetlenül hozzáférhető és minőségileg is megfelelő ellátást kapjanak a betegek. A vármegyéket fokozatosan kapcsolták be a rendszerbe, és most, az utolsó körben Pest és Fejér vármegye is becsatlakozik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított és koordinált rendszerbe.

– Fejér vármegyében hét településen fog működni ügyeleti központ: Bicskén, Enyingen, Móron, Sárbogárdon, Velencén, Székesfehérváron és Dunaújvárosban hétköznapokon 16 és 22 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között. Ezen felül éjszakai orvosi ügyeletre továbbra is lehetőség van Dunaújvárosban és Székesfehérváron, hiszen hétköznapokon 22 és 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 14 és 8 óra között fogadják a betegeket.

– Az első és legfontosabb dolog, hogy innentől kezdve a 1830-as egységes telefonszámot kell hívni az ügyeleti időben. Szakorvosok veszik fel a készüléket, így ha enyhe tünetekről, vagy éppen háziorvosi választ igénylő kérdésről van szó, akkor már ott megoldást kaphatnak a felmerült problémára. Ha kiderül, hogy súlyos esetről van szó, akkor pedig az OMSZ riasztja az ügyeleti kocsit vagy a mentőket, hogy mielőbb ellátást kapjon a beteg.

– Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, Dunaújvárosban a megszokott helyen, a rendelőintézet orvosi ügyeleti helyén (Vasmű út 10.) lesz a felnőtt ügyelet; a Szent Pantaleon Kórház földszintjén, a gyermekosztály közelében, a gyermek pulmonológiai rendelőben pedig a gyermekügyelet működik majd.

– Minden alkalom során egy négyfős csapat áll készenlétben: egy ambuláns ügyeleti orvos, egy asszisztens, egy kijáró mentőtiszt és egy sofőr/technikus.

Az új rendszerről korábban Győri Pál, az OMSZ szóvivője tartott sajtótájékoztatót Székesfehérváron, a részletekről itt olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában