Különlegesség

2024.01.31. 13:00

Észak-kínai leopárd született az állatkertben

A világon az egyik legfenyegetettebb, állatkertekben is igen ritkán tartott leopárdalfajhoz tartozó észak-kínai leopárdkölyök született a debreceni állatkertben. A kis leopárdot kedden mutatták be a sajtónak, és szerdától már a nagyközönség is láthatja.

Duol.hu

Észak-kínai leopárd született a debreceni állatkertben

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A debreceni állatkert leopárdpárja, Coolio és Jilin első utódjáról a sajtónyilvános orvosi vizsgálaton derült ki, hogy nőstény. A tavaly november 21-én világra jött kölyköt a látogatók bevonásával nevezik majd el.
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a sajtóeseményen méltatta azt a sok éve tartó kitartó munkát, amellyel a helyi állatkert sikeresen vesz részt több fajmentő programban. Felidézte, hogy tavaly egy kis vörös pandával is gyarapodott az állomány.
    Az észak-kínai leopárdkölyök kapcsán megjegyezte: a debreceni állatkertben folyó komoly szakmai munka is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyszer természetes környezetükbe is visszatelepíthetők legyenek az állatkertekben született észak-kínai leopárdok.  
    Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója hozzátette: észak-kínai leopárdból becslések szerint mintegy 350 egyed él a természetben, a világ állatkertjei - nagyrészt európai intézmények - pedig a debreceni kölyökkel együtt immár 55 egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával vesznek részt a megmentésükben.
    A szakember szerint 80-100 észak-kínai leopárd egyed kell ahhoz, hogy megkezdődhessen a visszatelepítési program.
    Nagy Gergely Sándor utalt arra, hogy a debreceni állatkertben már két évtizede folyik a fajmentő program. Előző tenyészpárjuk, Szépfiú és Tschunja - amelyek Magyarországon elsőként szaporodtak sikeresen - négy kölyökkel is gyarapították a fokozottan fenyegetett alfaj európai állatkerti állományát.    
    Érdekességként hozzátette, hogy a dániai Ree Park Safariból érkezett Coolio apja az első cívisvárosi születésű észak-kínai leopárd, így most az ő unokájával is folytatódik a kiváló genetikájú debreceni vérvonal. (Forrás: MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában