Jegyzet

2024.01.31. 18:00

Ennél nincs lejjebb

Várkonyi Zsolt

Farkas Zsolt kerekesszékét ellopták, ennek pótlásában segít a DKKA is a gyűjtéssel

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ellopták Farkas Zsolt, a dunaújvárosi Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesület alapítója kerekesszékét. Ő az az ember, aki e nélkül az eszköz nélkül nem tud közlekedni. Szinte hihetetlen, hogy egy rászoruló embert lopnak meg, egy olyat, aki sorstársainak segít eligazodni ebben a szabályokkal kikövezett világban.  Ráadásul ők azok, akiknek azért is meg kell „harcolniuk”, ami nekünk természetes.

Persze e sok patetikus szófordulattól függetlenül a jóérzésű emberek zsebében kinyílik a bicska a hír hallatán, hiszen ez az eset túl mutat magán a cselekményen. Ennél lejjebb ugyanis nincs már! Szerencsére a lépcsőházban volt kamera és beazonosítható (lesz) az elkövető. Ami az ellopott eszközön túl elkeserítő az az, hogy a tettes vélhetően tudta, hogy hova tért be, mert hajnal négykor általában nem bóklászik az ember lépcsőházról, lépcsőházra. Persze nap, mint nap a fejére olvassák a jogkövető állampolgároknak, hogy a „gonosz” embereknek is vannak személyiségi jogaik. Legyenek. Csak az a baj, hogy nekik ez már a rendőrségen, a bíróságon jut eszükbe, már ha elkapják őket, az elkövetés pillanatában nem. Azért mindig van egy vörös vonal, amit jóérzésű ember nem lép át.

És Farkas Zsolt ezzel együtt is azt mondja, hogy nem kell elvenni a másét, egyesületük segít azoknak is, akik rászorultságukban vetemednek erre. Azt gondolom, azonban, hogy az elkövető nem rászorultsága okán tette, amit tett, hanem fogalmazzunk finoman, üzleti alapon.

A nyilvánosság ereje azonban nem csak az elkövetőt segít elkapni, hanem felszínre hozza a jóérzésű emberek segítő szándékát is. Egy ilyen történt gyakorlatilag egy nappal az eset után, egy hasonló mozgáskorlátozott ember ajánlotta fel egy eszközét Farkas Zsoltnak. A történet így kerek, de bízzunk abban, hogy a kerekesszék is megkerül, a tettes meg elnyeri méltó büntetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában