Egy ismert pentelei család története az épülő város árnyékában

2024.01.16. 20:00

Az én történeteim – 11. rész

Nyíri Miklós írásaival új dimenzióit nyitja meg Dunaújváros történet írásának. Sok – sok új és érdekes információval gazdagodhatunk általa hétről-hétre. Már a 11. részt olvashatjuk városunk, a vasmű és a szerző több, mint hét évtizedes történetéből. Ne lepődjenek meg, ezúttal egy pentelei közösség teljes családfájába is betekintést kapunk, ezzel az írással is emléket állítva nekik. (Várkonyi Zsolt főszerkesztő)

Duol.hu

Aranyvölgyi út (régen Vöröshadsereg út ) melletti 10 méter magasan húzódó út a házsor elbontása után. A löszfal megtámasztása 1982-ben

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Az előző, 10. részben, arról írtam, hogy 1976-ban, amikor a Hideghengermű gépész üzemvezető helyettese voltam, kapcsolatba kerültem a Dunai Vasmű Üzemfenntartási főmérnökével, Bezdek Károllyal. A főmérnök munkatársai közül Csinádi Gábor villamosmérnökkel és Antal Lajos gépészmérnökkel, akiket ismertem már, később szoros munkakapcsolatba kerültem.                                       

A Rozi néni

Egyik alkalommal találkoztam ott egy ismerős takarítónővel, Rozi nénivel, aki többedmagával az irodákat takarította a vasmű igazgatósági épületében. Ő annak a pentelei Kovács Márton kosárfonónak a felesége volt, akiről a történeteim első részében meséltem. Ott laktak az Aranyvölgyi út Technikum felőli oldalán, középtájon. (A nagymamámat 1947-ben Márton bácsi hívta el Szigetszentmiklósról Dunapentelére és mi is így kerültünk ide.) 

Kovács Márton és felesége Rozi néni (1947-körül)
Fotó: A Kovács család archívumából 

Emlékszem, hogy a 70-es években Rozi néni sokat mesélt otthon a családjának, hogy milyen „úri” helyen dolgozik és csókolomot köszönnek neki a nagy mérnökök. Sőt azt is elmesélte nekik, hogy egyik alkalommal, amikor az irodisták hazamentek, épp a Bezdek elvtárs irodáját takarította, amikor kopogtak az iroda ajtaján. Mivel ilyenkor már csak a takarítónők voltak az épületben oda se nézett, csak kiszólt, hogy - ne kopogjál már, gyere be! Meglepődött, amikor nagy bocsánat kérések közepette Borovszki Ambrus vezérigazgató nyitott be. Majd elsüllyedtem szégyenemben. – mondta a Rozi néni. Nos, ilyen történeteik voltak a szegény embereknek.

Márton bácsi és a három gyerek

Annyi év után, a napokban a Vasmű úton találkoztam a Kovács Jancsival, aki akkoriban a Márton bácsiék legkisebb gyereke volt, ma már 72-éves. Meghívott az Erkel kerti otthonukba és visszaidéztük a Kovács család történetét. Sok, számomra ismeretlen dolgot mesélt el. Mivel annak idején ők fogadtak be minket és segítettek rajtunk, úgy gondoltam megérdemlik, hogy az ő történetük is belekerüljön „az én történeteim” közé. 

Kovács Márton kosárfonó mester (1947-körül )
Fotó: A Kovács család archívumából

Márton bácsi úgy, mint a nagymamám Szigetszentmiklóson élt. Kosárfonó mesterként sokfelé megfordult a kosaraival. Elvált ember volt, három kisgyereket hagyott neki a volt felesége. (Mariskát, Mártont és Jolánt)

Jancsi elmondása szerint a II. világháború után eljutott kosaraival a rácalmási vásárba is, ahol találkozott a Bora Jóskával, aki a - sokak által ismert pentelei - Trézsi néninek volt a testvére és vele együtt a Pincesoron lakott.

Márton bácsi elpanaszolta neki szomorú helyzetét, mire a Jóska ajánlott neki egy fiatalasszonyt, akinek volt egy kislánya, Margit. Egyedül nevelte, mert a férje meghalt a háborúban. (Erről hivatalos értesítést kapott a katonaságtól.)

Összehozták őket, és annyira megkedvelték egymást, hogy összeházasodtak. Az Aranyvölgyi út Technikum felőli oldalán laktak a 10 méter magasan húzódó kocsiút mellett, középtájon. (Lásd a nyitó /vezető/ fotó!) Itt éldegéltek és közben születtek a közös gyerekeik. (Pista, Miklós és Jancsi) Gyerekként sokat jártam hozzájuk.

Jól megvoltak, mert kelendő volt a kosár, nem kellett vele vándorolni és a Márton bácsit is megbecsülték a faluban.

Tragikus sorsok

Aztán váratlanul megjelent a volt férj, aki nem halt meg a háborúban, hanem orosz hadifogságba került és a háború után csak jóval később engedték haza. Szomorú helyzet, de a fiatalasszony megmutatta a volt férjének a haláláról szóló értesítést és végül úgy döntött, hogy az új férjével marad. (A volt férje is újra házasodott. – a szerk.)

A Márton bácsiék hét gyerekkel éltek tovább. Az 50-es évek elején a Márton bácsi lánya, Mariska tüdőgyulladásban meghalt. A közös gyermekük Pista gyermekbénulásban szenvedett és 15 éves korában szintén elhunyt. Később, már házas emberként a közös fiúk, Miklós is 35 éves korában elhunyt. Négy gyermek, egy fiú és három lány maradt utána. A Rozi néni lánya a Margit, kétszer ment férjhez és mindegyik férjétől egy-egy lánya született. A Márton bácsi Jolán nevű lánya szintén férjhez ment, neki egy fia és két lánya született. A Márton bácsi fia Márton volt a legidősebb gyerek, aki korán megházasodott, elköltözött Vajtára és nekik is sok gyerekük született. Mivel a megházasodott gyerekeik elköltöztek, egyedül a legkisebb gyerek a Kovács Jancsi maradt az öregekkel. Később ő is megnősült és a feleségét odavitte a régi házba. 

Ledózerolt házak, megerősített löszfal

Ott éltek az Aranyvölgyi úton, amikor a város vezetése úgy döntött, hogy a veszélyessé vált partszakadások miatt felszámolják a 10 méter magasan húzódó házsort és megerősítik a főút melletti löszfalat. Az utca lakóit kiköltöztették, a házakat elbontották, a lépcsős partfalat pedig megfelelően kialakítva, növényzettel beültették. (Lásd szintén a címlapfotót!)

A Kovács család megkapta a városban a Károlyi Mihály sori középső tízemeletes házban éppen megüresedett földszinti kétszoba nagykonyhás állami bérlakást, így odaköltöztek a Jancsival és a feleségével együtt. 

Károlyi Mihály sor (ma Krúdi Gyula sori) középső tíz emeletes épület földszinti lakása, ahova a család költözött (Bal oldali erkélyes lakás) Fotó: A Nyíri család archívumából

Érdekes játéka a sorsnak, hogy (mint azt korábban megírtam) évekig a húgomék laktak ebben a lakásban a nagymamával, mi pedig a Weiner Tibor körúton. Abban az időben beszéltem rá a húgomékat, hogy velünk együtt ők is cseréljék el a lakásukat az akkor épült Tanácsköztársaság útra egy szövetkezeti lakásra.

Pár év után, amikor a Jancsiéknak megszülettek a gyerekeik a Városi Tanács kiutalt nekik az Erkel kertben egy lakást, azóta is ott élnek. Az öregek     egyedül maradtak és előbb Márton bácsi, majd a Rozi néni is elhunyt.

Az eredeti családból Margit, Jolán és Márton tisztes kort éltek meg és már csak a legkisebb fiú, (aki a történetet elmesélte) Kovács Jancsi van közöttünk.

Kovács János - Jancsi 2023-ban, 72-évesen
Fotó: A Kovács család archívumából

Ő évtizedekig Dunaújvárosban az ingatlankezelő vállalatnál dolgozott. Később átkerült a DVG Zrt. - hez, majd a Dunanett - hez munkagép kezelőnek.

Jancsi kétszer házasodott. Az első feleségétől egy fia született, a másodiktól két lánya. Mindegyik házas és a három gyerek után már tíz unokájuk van. Zsuzsával, a feleségével 40 éve házasok. Mindketten nyugdíjasok már és hála Istennek egészségesek. Az Aranyvölgyi házsor helyét pedig benőtték a telepített fák és bokrok.

Aranyvölgyi út ma 2024-ben. A megerősített  partfal beültetve növényzettel.
Fotó: A Nyíri család archívumából

Örültem a találkozásunknak és annak, hogy engedélyükkel lejegyezhettem az ő történetüket is.

Nászúton Jugoszláviában 

Az én egyik történetem abból az időből – Kovács Jancsi története után – itt folytatódik. A 7. részben már írtam arról, hogy 1967. július 15-én volt az esküvőnk és novemberben megszületett a kisfiúnk. Anyósoméknál laktunk, heten egy kétszobás lakásban. Én géplakatos voltam a Meleghengerműben a feleségem pedig otthon volt a kisgyerekkel. (Akkor még nem volt GYES). Fiatal házasként épp, hogy megéltünk a fizetésemből, a gyerek is kicsi volt, ezért nem is gondoltunk nászútra. Két év múlva már volt annyi félretett pénzünk, hogy 1969 nyarán vonattal elutaztunk egy hétre Opatijába, az Adriai tengerhez. Ez a hely abban az időben „nyugatnak” számított és igen népszerű volt a magyarok körében.

Opatija, tengerparti szállodasor. Itt sétáltunk esténként
Fotó: Internet

Vasműsök, ha találkoznak

A vonaton összeismerkedtünk egy nálam kb. 10 évvel idősebb házaspárral, akikről kiderült, hogy dunaújvárosiak és a férfi a Meleghengerműhöz tartozó  (de a Hideghengerműbe telepített Ruthner hasító soron dolgozik). Ettől kezdve volt téma és jóban rosszban számíthattunk egymásra. Opatija elkápráztatott bennünket. Gyönyörű, de megfizethetetlen szállodák és nem a mi pénztárcánkhoz mért szolgáltatások. A jugoszláv szocializmus árubősége és az áruk színvonala sokkal jobb volt, mint nálunk. (a fizetések is) A sziklás tengerparttól négy - ötszáz méterre sikerült kibérelnünk két szobát egy magánháznál és ennél többre nem is vágytunk.

Opatija, sziklás tengerpart. Ilyen helyen fürödtünk
Fotó: Internet

Fizetős strandot nem is kerestünk, mert a közelben volt a (sziklás) tengerpart. Annyi hely volt, hogy éppen letudtunk teríteni egy - egy pokrócot. A napjaink úgy teltek, hogy reggeli után lementünk és kifeküdtünk a partra és addig ott feküdtünk amíg az esti dagály elborította a fekhelyünket.

A rum viszonylag olcsó volt

A baráti házaspár férfi tagja azt választotta, hogy a tengerben egy közeli lapos sziklára feküdt ki és addig volt ott amig a dagály el nem öntötte. Azon izgultunk, hogy felébred-e, ha jön a víz, mert minden alkalommal bevitt magával egy hét decis üveg rumot és napközben egyedül megitta. Megtehette, mert a rum viszonylag olcsó volt. Volt, hogy úgy kellett kimentenünk. Minden délután bőrig áztunk, mert menetrendszerűen megjött az eső és nem volt hova elbújnunk Így telt el a „mézeshetünk”, de estefelé sokat sétáltunk a tengerparti korzón.

Opatija este. Ezt a női szobrot a háború előtt egy gazdag férfi állíttatta a felesége emlékére, akit elragadott egy cápa 
Fotó: Internet

Az üzletek tele voltak áruval és viszonylag olcsón megúsztuk a napi ellátásunkat. A nászút végén bevásároltunk” némi kis ajándékot az itthon maradottaknak és magunknak is. A feleségemnek egy szép barna fürdőruhát (amelyet ma már fel se venne), magamnak egy csíkos inget (amit évekig hordtam), a kisgyereknek pedig egy talpas műanyag bilit (ilyen nálunk nem volt). A határon a fináncok rácsodálkoztak és jót nevettek rajtunk.

Később sok országban jártunk, de azért nosztalgiával gondolunk az adriai nászutunkra.

Szerző: Nyíri Miklós

 

Nyíri Miklós
Fotó: Nyíri család fotóalbuma

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában