Piaci körkép

2024.01.26. 17:30

A nagy evések után jöjjenek a főzelékek!

A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon a héten folytatódott a tetőszerkezet felújítása. Az első szakaszt már átadta a kivitelező a piacfelügyelőségnek, most a piac középső részén van a hangsúly, az ottani árusoknak kellett felfüggeszteniük a tevékenységüket.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

A felújítás kapcsán megosztja a kereskedőket, hogy a standok kellős közepére facsemetéket helyeztek el. A dolog nem új keletű, mert mindig is voltak a standoknál fák.

Ezzel kapcsolatban az egyik árus, aki a piacon évtizedek óta kínálja a portékáit, elmondta, amikor a piacot befedték, akkor ültették a fákat, amelyek mára alaposan „megemberesedtek”. Azután néhány éve olyan döntés született, miszerint a fák balesetveszélyesek, hogy néhányat kivágnak közülük. A neve elhallgatását kérő informátorunk szerint, a megmaradt rönkök voltak igazán balesetveszélyesek. A mostani facsemete ültetéssel kapcsolatban elmondta, a kereskedők általában örülnek, mivel a fák lombkoronája nyáron felfogja a napot, és a fémlemezekből készült tető nem ontja rájuk a forróságot, vagyis, kellemesebb a nyáron a standokon árulni.

Fotó: LI

De nézzük meg, mit is kínált a piac a héten. A decemberi nehéz ételek után arra voltunk kíváncsiak, miből készíthetünk főzeléket. Bár tudjuk, gyakorlatilag minden zöldségből lehet, de ezúttal a klasszikusokra voltunk kíváncsiak.

A krumplifőzelék sokak kedvence: négyszáz és négyszáz ötven forint között van a kilónkénti ára. A megosztónak számító – valaki nagyon szereti, valaki pedig elutasítja – már valamivel drágább: 490 és 650 forintért vásárolhatunk egy kilót. Árban a csúcson a karfiol volt, el kell ismerni, szép árukat láthattunk a piaci asztalokon, de ezerkétszáz forint alatt nem juthattunk egy kilóhoz. Volt egy januárban talán kuriózumnak számító zöldség is, amiből gyakran készítünk főzeléket, mégpedig a fejes saláta. Egy fejet 350 forintért kaphattunk meg. Egy izmosabb salátából pedig már könnyedén összedobhatunk egy főzeléket. Íme! 

Hozzávalóként készítsünk elő egy fej salátát, három gerezd fokhagymát, egy evőkanál zsírt, két evőkanál lisztet, két deciliter tejet, sót, cukrot, ecetet. Ha mindent beszereztünk, nincs más tennivalónk mint a salátát alaposan megmosni, leveleire szedni, sós vízben feltenni főni a fokhagymagerezdekkel. Csak kevés víz kell rá, mert a saláta enged magából. Amikor megfőtt (nem kell nagyon szétfőzni, maradjon roppanós, és tartsa meg a zöld színét). Végül jöhet a rántás! Forró zsírra szórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk, majd ráöntjük a salátát a levével együtt. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáöntjük a tejet, annyit, tegyünk bele kevés cukrot és esetleg még sót. Befejezésként az ételt a tűzről levesszük és ecettel ízesítjük.

Feltétnek adhatunk hozzá buggyantott tojást, bundás kenyeret, sült virslit vagy éppen csibefasírtot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában