Életmentő

2023.12.18. 15:00

Véradókat vár az ünnepi időszakban is a vérellátó szolgálat

Az ünnepek előtti és a két ünnep közötti véradásra biztatja az embereket az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).   

Körmendi Erzsébet

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Az OVSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, a vérkészlet biztonságos szinten tartása érdekében ebben az időszakban is minden munkanapon várja a segíteni vágyókat.

Kiemelték, hogy a betegellátás és az egészségügy az ünnepi időszakban sem áll meg, vagyis folyamatosan szükség van vérre.

Tavaly is több vérkészítményre volt szükség az ünnepi időszakban, mint amennyi vért adtak az önkéntesek.

Tavaly a két ünnep között 4940 véradás történt, és a legtöbbet használt vérkészítményből, a vörösvérsejt-készítményből 5900 egységet szállítottak ki – idézték fel.

Az idén ugyanebben az időszakban csak 3 munkanap áll rendelkezésre a véradások lebonyolításához, így az átlagosnál több véradó segítségére számítanak – tették hozzá.

Egy csomag szaloncukorral ajándékozzák meg a véradókat

Hangsúlyozták, hogy intézeteikben és kitelepült véradásaikon egyaránt teljes csapattal várják a segíteni vágyó donorokat. Az önzetlen véradásért az OVSZ december 18. és 24. között minden véradót egy csomag szaloncukorral ajándékoz meg, és az újév előtti napokban a szokásos szerencsehozó lencsével várja a donorokat

A véradási időpontok, helyszínek listája az OVSZ honlapján, az www.ovsz.hu/idopontfoglalas oldalon található – olvasható a közleményben.

Dunaújvárosban több alkalmat is hirdettek

Dunaújvárosban legközelebb december 19-én, kedden adhatnak vért a kórház véradó állomásán 8 és 10 óra között. Majd a héten lesz még egy véradási lehetőség ugyanitt: december 21-én, csütörtökön 13 és 15 óra között. A két ünnep között pedig december 28. lesz a következő véradási időpont, ráadásul aznap két helyszínen is nyújthatják segítségre a karjukat: a kórház véradó állomásán 8 és 10 óra között, az újtelepi közösségi házban pedig 11 és 15 óra között várják a véradókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában