Abúzus

2023.12.04. 17:30

„Mit tennél, ha felmerülne a molesztálás gyanúja?”

Lontai Léna író súlyos témákat dolgoz fel könyveiben. Rendszeresen érkeznek hozzá olvasói kérdések – legutóbb a gyermek abúzussal kapcsolatban –, amelyeket az írónő a valóság írta borzalmas részletekkel együtt osztott meg szerzői oldalán.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Könnyező liliomok című kötetében Léna a gyermek megbecstelenítéssel foglalkozik. Igaz történeteket fogalmaz meg regényében, méghozzá a saját családja tragédiáit tárja az olvasó elé, amelyek nem kímélték három generáció nőtagjait. A közelmúltban egy olvasója gyermeket érő szexuális bántalmazás gyanújával kapcsolatban kért segítséget az írónőtől, amelyet a napokban a közvéleménnyel is megosztott. Lontai Léna szerzői oldalán ezt írja:

„Mit tennétek, ha csak a gyanúja felmerülne annak, hogy az unokátokat a vejetek szexuálisan molesztálja? Azért kérdezem, mert valós helyzet és kérdés érkezett hozzám. Az apa folyton bemegy a tizenhárom éves lányához, amikor fürdik. A kislány kifordult önmagából, különféle fizikai és mentális problémai adódtak. Szenved, de nem beszél. A nagymamát is megfélemlítették.”

A válaszok szinte azonnal érkezni kezdtek, több mint hatvanan fejtették ki véleményüket az online felületen. A legtöbben határozottan közbe lépnének, ha szükséges akár erőszakkal is. 

„Én konkrétan kikaparnám a szemét." 

„Azonnal intézkednék! Gyámhatóság, rendőrség! Kiemelném a kislányt a környezetből! Orvoshoz, pszichológushoz vinném a kislányt! Szomorú, hogy senki nem segít!”

„Hulljon a férgese! Ilyen dolgokban nem ismerek tréfát!” 

„Én is apa vagyok, de az olvasottak alapján elitélem az ilyesfajta viselkedést az ilyen dolgok, tettek bicskanyitogatók."

„Pillanatokon belül, minden hatósághoz fordulnék!! A kislányt azonnal olyan családtaghoz vinném, akit tudom, hogy szeret, és elfogad."

„A kislány szenved és valószínűleg saját magát hibáztatja. Mert azok a mocskok, akik ezt csinálják nagyon sok tekintetben, sokszor megfontoltan és módszeresen haladnak aljas céljaik felé. Úgy szővik a hálót, mint a pók az áldozata körül.”

A nap végén az írónő a következő összegzést írta.  „Nagyon jó érzés látni, hogy mindannyian léptetek volna. Beszéltem a rendőrséggel és a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettel. A válaszuk, hogy mindenképp meg kell tenni a feljelentést már akkor is, ha a gyanú küszöbén állunk. Az majd a pszichológusok és szakemberek dolga lesz, hogy felgöngyölítsék az igazságot. Ha a tanút megfélemlítették, annak is van módja, hogy ne tudódjon ki a forrás. Különféle segítőszervezetek vannak, amelyek arra specializálódtak, hogy jogi és egyéb védelmet biztosítsanak. Köszönöm, hogy akartatok segíteni egy kislánynak. Ha legközelebb ilyen helyzetről hallotok, kérlek titeket, lépjetek." 

A felvezetőben leírthoz hasonló  gyermekek bántalmazásával járó esetek a statisztikák szerint jóval többször fordul elő mint gondoljuk. 

Ne válasszuk a némaság és a közöny bűnét! 

Gyermekek bántalmazásával kapcsolatban a következő szervezetekhez lehet fordulni akár gyanú esetén is:

DélUtán Az Idős Emberek Segélyvonala

Telefonszám: 06 (80) 200-866
Minden nap 18-21 óráig hívható segélyvonal.

Drog Stop

Telefonszám: 06- (80) 505-678 
0-24 óráig hívható telefonszám.

ÉLET Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

Telefonszám: 06 (80) 505-505
Éjjel-nappal ingyenesen hívható szolgálat.

Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület Budapesti Áldozatsegítő Iroda

Telefonszám: 06-1-312 2287

Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat

Telefonszám: 116-111
Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes.

NANE Egyesület Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek

Telefonszám: 06 (80) 505-101
Ingyenes és anonim, hívható: hétfő, kedd, csütörtök, péntek este 18 és 22 óra között

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Telefonszám: 06 (80) 205-520
A nap 24 órájában hívható telefonszolgálat.

Továbbá, helyi városi, és községi szinten is elérhető segítség

Gyermekjólléti Szolgálat
Humán Szolgáltató Központ
Védőnői Szolgálat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában