A 2023-as év cikkeiből szemezgetünk

2023.12.29. 11:00

Ősszel változás állt be a Kincses Kert működésében

Lassan az év vége felé közeledve, sorozatot indítunk portálunkon, amiben szemezgetünk 2023-ban korábban megjelent cikkeink közül. Nem csak a legnépszerűbbek közül válogattunk, hanem érdekes, Dunaújvárosban nagy érdeklődésre számot tartó témák, események, emberi sorsok, sikerek vagy éppen megindító történetek is vannak közöttük. Olvassák ezeket újra egy csésze forró kávé, tea, vagy akár egy kiváló forralt bor társaságában!

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A dunaújvárosiak és a környékbeli települések lakóinak körében is nagy népszerűségnek örvend a Dunai Kincses Kert Termelői Piac. Értékmentő változás közben a kezdeményezés.

Az ötletgazda még 2020-ban Szilágyi Irén és Tiringer Ákos volt. Először Rácalmáson, pontosabban a Duna-parton a Vizi Gábor Vízitúra-megállóhely volt a helyszín, később költözött Dunaújvárosba – már az az első alkalom után kinőtték Rácalmást – a Dunai Kincses Kert. A termelői piacon és kézműves vásáron helyi és környékbeli termelőktől, kézművesektől lehet vásárolni jó minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket, maradandó értéket képviselő, igényes használati és dísztárgyakat. (Az idők során, egy jogszabályváltozásnak köszönhetően a kis- és őstermelő „tagozat” országos méretűvé terebélyesedett.)

Idén ősszel azonban változás állt be a Kincses Kert működésében. Az ötletgazdák kiszállnak, és Orosz Csaba, valamint felesége próbálja továbbvinni az értékmentést, a hagyományőrzést.

Tiringer Ákos elmondta, Szilágyi Irénnel egy kicsit elfáradtak, és a munkájuk is olyan, ami nagyon lefoglalja őket. Más irányba indult el az életük.

– Irén Rácalmáson a Jankovich-kúriában és az önkormányzatnál dolgozik, engem Budapesthez köt a munkahelyem. A Kincses Kertet üzemeltető cég még az én nevemen van, de folyamatosan adom át a vállalkozást Orosz Csabáéknak. Már korábban úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább. Először az önkormányzatot kerestük meg, hogy vegyék át a működtetést, nyitottak is voltak, de csak később, tavasztól tudták volna biztosítani a Kincses Kert üzemeltetését. Ennek oka, hogy jelenleg nincsen céges hátterük, de addigra megoldották volna ezt a problémát. Itt került képbe Orosz Csaba mint önkormányzati képviselő, mivel hozzá tartozik a szabadstrand és az Óváros is. Azért azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ebben a vállalkozásban nincs nagy pénz, ebből autót nem vesz senki. Sokkal fontosabb, hogy népszerű a Kincses Kert a lakók körében, családi programmá vált időközben a dunai piacra ellátogatni, sétálni egyet a kempingben, a szigeten, a szabadstrandon.

Tiringer Ákosnak felvetettük, hogy többek szerint azért állnak félre Szilágyi Irénnel, mert úgymond a DVG Zrt. rájuk „nyitott” a piacon.

– A DVG Zrt. piacfelügyelőjének volt egy magánakciója, amiről sem a DVG Zrt. vezetése, sem az önkormányzat vezetése nem tudott. Ennek lényege, hogy ingyen adott területet a piactéren a kis- és őstermelőknek, kézműveseknek, de a Kincses Kertnek nem konkurenciája a piac. Eleve ott vasárnap nyitnak ki, és semmivel nem több, mint egy átlagos hétköznapi piac. Egyébként a DVG Zrt.-vel kimondottan jó viszonyban vagyunk. Kedvezményesen kapjuk tőlük a kempingben a területet, mindenben együtt tudunk működni.

Orosz Csaba a DVG Zrt.-t érintő kérdésben teljesen egyetért Tiringer Ákossal, egészen más a két profil, a DVG kezdeményezése nem riválisa a Kincses Kertnek.

– Nagy feladatot vállaltunk magunkra a nejemmel, de nem szabad, hogy a Kincses Kert megszűnjön a kempingben, a Szalki-szigeten. Egy percig sem volt kétséges, hogy tovább kell vinnünk. A Kincses Kert nemcsak egy piac, hanem egy családi program, egy családi séta. Vannak, akik nem is vásárolnak, de lejönnek a szigetre, esznek egy kolbászt, vagy egy rétest, isznak egy pohárral, és jól érzik magukat. A helypénzt szeretnénk csökkenteni, hogy minél több kis- és őstermelő ki tudja tenni az áruit. Az idejáró árusok kisvállalkozók, nekik fontos minden fillér. Szeretnénk egy kicsit színesebbé tenni a programot, leginkább különböző kulturális eseményekkel, énekesekkel, zenekarokkal. Az árusainknak felajánlottuk azt, hogy vegyenek részt az Adventi Forgatagban is. Az biztos, továbbra is a kempingben lesz a Kincses Kert, és továbbra is azt akarjuk, hogy mindenki számára jó program legyen idelátogatni. Nem könnyű feladat, de a megteremtett értéket meg kell tartani, meg kell menteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában