Tárlat

2023.12.02. 15:30

Csuhéba formált magyarság

Dr. Gubánné Pintér Annamária a világ számos pontján, csuhébabák felhasználásával tanított és tanít magyar származású, külföldön élő gyermekeket a hazai értékekről, hagyományokról. Különleges, kukoricahéjból megformált kreációiból már a rengeteg országban nyílt kiállítása, Dunaújvárosba azonban most először hozta el figuráit.

Szente Patrícia Andrea
Fotó: Laczkó Izabella

Örökségünk: gyökerek és hagyományok címmel nyílt kiállítás kedden a Munkásművelődési Központ aulájában. A tárlat dr. Gubánné Pintér Annamária által készített csuhébabákból állt össze, aki immáron 27 külföldön élő magyar közösségnek továbbítja a hazai hagyományokat. A keddi megnyitón a Móricz Zsigmond Általános Iskola harmadik évfolyamos diákjai a kiállítás témájához remekül passzoló népdalcsokorral kedveskedtek a megjelenteknek. Műsorukat Farkas Lajos megnyitóbeszéde követte. Az Intercisa Múzeum igazgatója elmondta, nem csak a csuhébaba készítés, de a kukorica maga is fontos szerepet töltött be a magyar parasztság életében. Az Amerikából honosított növénnyel kapcsolatos tevékenységek, mint például a kukoricafosztás meghatározó társadalmi eseménynek számított, a (főleg karácsony tájékán) népszerű csuhézás pedig kultúránk elválaszthatatlan, szerves részévé vált.

A megnyitóbeszédet követően a kiállító maga is mesélt tevékenységeiről, és a csuhéfigurákról. Elmondta, már 15 éve nyugdíjba vonult és maga mögött hagyta óvónői pályát, azonban azóta is megállás nélkül gyerekekkel, méghozzá különböző országokban élő, magyar származású fiatalok tanításával foglalkozik. Megjegyezte, a csuhébabák a foglalkozásokon, a gyerekeknek mesélt népmeséknél töltöttek be egyfajta vizuális kísérő szerepet, emellett a figurákból már több országban kiállítás is nyílt, 64 kompozícióból álló tárlata pedig jelenleg San Diego-ban van. Csuhébabáiból nyílt kiállítását a dunaújvárosi közönség azonban először csodálhatja meg.

A megnyitó után a jelenlévők érdeklődve járták végig az az MMK aulájában prezentált kreációkat, amik nem csak csuhé, hanem fa, szalma, taplógomba és magok felhasználásával készültek. A kompozíciók mellett kifüggesztett leírások pedig a babák által végzett egyes tevékenységekről árulkodnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában