Ajándékvásárlási hajrá

2023.12.21. 09:00

Azonnal hasznosítható gyerekkönyvajánló az óvodás korosztálynak

A gyerekkönyvtár két nagyszerű szakembertől kértem ezúttal is segítséget, akik örömmel támogatták ötletünk és azonnal használható tippeket adtak a gyerekeknek szánt karácsonyi könyvajándék vásárlásához. Nem kell régi vágásúnak lennünk ahhoz, hogy azt képzeljük, hogy a könyvnél kevesebb jobb karácsonyi ajándék létezik. Egy jól kiválasztott könyvet kicsomagolva pedig a gyerekek sem fognak elégedetlenkedni. A József Attila Könyvtárban a gyerekkönyvek mindentudóitól kértünk tanácsot, hogy milyen könyvek kerüljenek a legkisebbeknek a karácsonyfa alá. Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtárosok minden korosztály igényeire figyeltek, számon tartva a könyvesboltok elérhető kínálatát is.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Nagycsoportos óvodásoknak és elsősöknek 

A nagycsoportos óvodások, elsős kisdiákok számára választott könyveknél még nagyon fontos a képi megjelenés és jó ha viszonylag rövidebb történetek nagyobb betűméretben olvashatóak. Emma Thompson az Oscar-díjas színésznő zseniális és ízig-vérig angol meséjét Jim káprázatos karácsonya címmel találhatják meg a boltok polcain. A mesében Jim egy múzeumi kutya. Gazdájával, a múzeumigazgatóval sétálgat naphosszat a múzeumban, és leveleket szállít ide-oda, munka után pedig olvasgat. De sajnos egyre rosszabbul lát. Egy nap, nem sokkal karácsony előtt Sir Henry feltalálja a nyomtatott, előre megírt karácsonyi üdvözlőlapot, amelyből egy eljut Viktória királynőnek is. A könyvet angolosan humoros és édes rajzok díszítik, mondani valójának központi témája a lelkiismeret.

Egyetlen igazi karácsonyi könyvajánlóból nem maradhat ki egy ilyen jellegű könyv. Most Laik Eszter Csoda Betlehemben című könyvét ajánlotta Marcsi néni. A Szimonidesz Hajnalka gyönyörű festményeivel illusztrált kötetben most újramesélik a több mint 2000 évvel ezelőtti mesét, kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetesen. 

Alex Donovici írótól Csudi a pacsirta – A tél megmentése is izgalmas ajándék lehetőség. Ugyanis az erdő lakóinak életét rekkenő hőség és fullasztó füst nehezíti meg, holott már mindenki a telet várja. A szokatlan időjárás kinyomozásra vár. A megható történetből tanulhat az olvasó a környezetvédelemről, megtudhatjuk, hogy mekkora ereje van a közösségnek, az összefogásnak és az elfogadásnak.

A medve, az angyal és a telihold című könyv 28 esti mesét tartalmaz, tehát a holdfázis minden estéjére jut egy-egy szép történet. A könyv gyönyörű kivitelben készült, valódi ajándéknak való, több fejezetre bontott szerkesztésű, tökéletes választás a mindennapi esti mesékhez. Szintén ennek a korosztálynak ajánlják Dawn Casey-től Mesék télre –történetek a világ minden tájáról- című kötetét. Ezzel a kuckózáshoz való, szívmelengető mesekönyvvel ünnepeljük együtt a tél csodáit. Felfedezheztjük a fagyos tájakat, megismerhetjük a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról. Biztosan örül majd aki ajándékba kapja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában