Most jön a java!

2023.12.16. 07:00

A káposzta bűvöletében a dunaújvárosi piacon

Ha valaki esetleg még nem gondolt bele, annak tényként közöljük, jövő vasárnap karácsony szent estéje. Aki a héten kilátogatott a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacra, annak erre egyáltalán nem kell felhívni a figyelmét.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ugyanis megérkeztek a fenyőfaárusok, egyre nagyobbak a sorok a húsboltoknál, a halasnál, a füstölt árukkal kereskedőknél és természetesen a savanyúságos standoknál is. Mivel kevés olyan magyar család van, ahol karácsonykor nincs káposztás étel, elsősorban töltött káposzta, ezen a héten a piaci körképünkön a savanyított káposzták és általában a savanyúságok kínálatát, árait vizslattuk meg.

Kezdjük a két legfontosabb alapanyaggal, a szálas savanyított káposztával, aminek ezer forint kilója és a tölteléknek szánt savanyított levéllel, aminek 1200 forint kilója. A különböző savanyúságok 1400-tól 4000 forintig kaphatóak, a legolcsóbbak általában 1800 forintot kóstálnak, a különböző uborkák, a csemege, a sós vizes. A töltött savanyúságok kétezer forint alatt nem kaphatók, de inkább 2200-2400 forintba kerülnek – csak egy példát kiragadva: egy fokhagymával, vagy káposztával töltött cseresznye-, vagy almapaprika ennyit ér a standokon. A legtöbbet a savanyított fokhagymáért kell áldoznunk, négyezer forint kilógrammja.

A piacon emberemlékezet óta ugyanazok árulnak savanyúságot, így mindenkinek kialakult a vevőköre, megvannak a visszajáró vendégeik, akik a fent említett állandóság miatt mindig bízhatnak az áruk minőségében.

Az egyik stand „tulajdonosa” ugyancsak régi motoros a piacon, elmondta, a múlt hét erős volt, ez a hét egy kicsit nyögvenyelős, de a nagy rohamra a jövő héten számítanak. Ennek okát is megtudtuk:

- A múlt héten a környékbeli települések, az úgymond vidékiek vásároltak, hiszen családi házaknál könnyen megoldható a savanyúság megfelelő és hosszabb idejű tárolása. A dunaújvárosiak az utolsó pillanatban vásárolnak, elsősorban a panellakók, hiszen nekik nincs lehetőségük arra, hogy hasonló módon tárolják a savanyú káposztát, mint vidéki társaik. Náluk fontos a minél gyorsabb felhasználás.

Írásunk végére egy receptet tartogattunk és nem a szokásos székelykáposztát, vagy töltött káposztát, hanem egy toros káposztát, hiszen karácsony előtt sokan vágnak disznót és az igazi toros káposzta a friss húsból a legfinomabb.

A toros káposzta hozzávalói: 850 g sertéscomb vagy sertéslapocka, 3 ek sertészsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 2 ek őrölt fűszerpaprika, 2 db babérlevél, 1 mk őrölt fűszerkömény, 1 ek majoránna, só, bors ízlés szerint, víz.

Előkészületként aprítsuk finomra a vöröshagymát, majd dinszteljük meg egy kevés sóval ízesítve a fazékban vagy bográcsban felolvasztott sertészsíron. Amíg a hagyma üvegesedik, készítsük elő a tetszőlegesen kiválasztott sertéshúst: mossuk meg vízzel, töröljük szárazra, majd kockázzuk egyforma méretűre. Adjuk az üveges hagymához a felaprított sertéshúst, ízesítsük sóval és borssal, majd főzzük időnként megkeverve, míg az összes húsdarab ki nem fehéredik. Amikor kifehéredett a hús, húzzuk le a tűzről a toros káposzta alapját és ízesítsük őrölt pirospaprikával és fűszerköménnyel. Adjuk hozzá a babérlevelet és a majoránnát is. Rövid ideig pirítsuk a toros káposzta alapját paprikás fűszerezésében, majd öntsük fel egy kevés vízzel. Főzzük a toros káposzta recept alapját addig, míg a nagyobb húsdarabok is meg nem puhulnak; ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet a főzés során. Ezt követően tegyünk az ételbe a savanyú káposztát és főzzük addig, míg a káposzta meg nem puhul. A toros káposzta mellé kínáljunk friss kenyeret és ízlés szerint néhány kanál tejfölt.

Toroskáposzta mellé mi illik? Az egyszerűen elkészíthető toros káposzta recept egy rendkívül laktató egytálétel, kiváltképp, ha friss kenyérből is bőségesen fogyasztunk mellé – azonban hiába a főétel, mindig jut egy kevés hely a desszertnek is. Toros káposzta mellé hagyományos desszerteket ajánlunk, mint például a hűsítő madártej, a császármorzsa, a vargabéles vagy a rizskoch. (hellovidek.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában