Dr. Unger Zsolt ügyvéd

2023.11.25. 18:00

Ügyvéd tanácsai: a magánvádas eljárásról

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A büntetőeljárásról szóló jogszabály értelmében az ügyész a közvádló, aki bűncselekmény elkövetése esetén elrendeli a nyomozást, vádat emel és a vádat a bíróság előtt képviseli. Ez alól jelent kivételt a magánvádas eljárás, amikor a törvény meghatározott bűncselekményeknél az eljárás megindítását a sértett nyilatkozatától, magánindítványától teszi függővé, és ezzel egyben a vád képviseletét a sértettre bízza.

A magánvádas eljárásra indítható cselekmények a könnyű testi sértés, magántitok megsértése, levéltitok megsértése, rágalmazás, becsületsértés valamint a kegyeletsértés. A magánvádas eljárás feljelentésre indul meg. A feljelentésben elő kell adni, hogy a feljelentő ki ellen, milyen cselekmény miatt és milyen bizonyítékok alapján kéri a büntetőeljárás lefolytatását. A feljelentést a bíróságon kell írásban vagy szóban megtenni.

A feljelentéssel egyidejűleg a sértettnek elő kell adni, hogy melyek azok a cselekmények, amelyben az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kéri. 

A magánindítványt attól a naptól számított harminc napon belül kell előterjeszteni, amelyen a magánindítványra jogosult a bűncselekmény elkövetőjének kilétéről tudomást szerzett.

Ezen bűncselekmények esetén a sértett vagyis a magánvádló képviseli a vádat, így őt terheli a terhelt bűnösségének bizonyítása. Ez azt jelenti, hogy a magánvádlónak minden eljárási cselekménynél jelen kell lennie, minden bizonyítékot neki kell szolgáltatnia, mely alkalmas arra, hogy a bíróság kétséget kizáróan dönteni tudjon a terhelt bűnösségéről.

Az ügyész az ügy iratait a magánvádas eljárásban is megtekintheti, és a tárgyaláson jelen lehet. Az ügyész a vád képviseletét a magánvádlótól az eljárás bármely szakaszában átveheti, ez esetben a magánvádlót a sértett jogai illetik meg. Ha az ügyész a vád képviseletétől utóbb eláll, a vádat ismét a magánvádló képviseli. Az ügyész részére az ítéletet akkor kell kézbesíteni, ha a vád képviseletét átvette.

Amennyiben a magánvádló bármely eljárási cselekményen nem jelenik meg, és magát előzetesen, alapos okkal, haladéktalanul nem menti ki, a bíróság az eljárást megszüntetni. 

A feljelentés illetéke 10.000 forint, amelyet illetékbélyegben kell leróni a feljelentés megtételekor. Amennyiben a feljelentő az illetéket nem rója le, az adóhatóság fogja azt adók módjára behajtani. Ha a magánvádlónak nem sikerül bizonyítani a terhelt bűnösségét, és a bíróság az eljárást megszünteti, vagy felmentő ítéletet hoz, az eljárás során felmerült bűnügyi költséget a magánvádló viseli.

Ugyancsak a magánvádló viseli a terhelt kirendelt védőjének díját és a védőnek az állam által előlegezett indokolt készkiadásait, amennyiben a terhelt az eljárás során személyes költségmentességben részesült. Az elsőfokú bíróság határozata ellen a magánvádló a vádlott terhére fellebbezést jelenthet be. A fellebbezés illetéke 10.000 forint. Ha az elsőfokú bíróság határozata ellen kizárólag a magánvádló jelentett be fellebbezést, és az nem vezetett eredményre, a másodfokú eljárásban felmerült bűnügyi költséget a magánvádló viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában