Fejér

2023.11.19. 15:30

Sikeres munkaerő-piaci programok a vármegyében

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program részeként indított, Út a munkaerőpiacra, valamint az Ifjúsági Garancia Program is sikeresen megvalósult Fejér vármegyében. Ezért elismerés és köszönet illeti valamennyi résztvevőt – hangsúlyozta a Fejér vármegyei záró rendezvényen, Székesfehérváron dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár és dr. Tanárki Gábor főispán - közölte a vármegyei kormányhivatal a honlapján.

Duol.hu

Dr. Tanárki Gábor főispán

Fotó: Fehér Gábor/FMH

Két nagyobb kormányzati projekt indult 2015-ben, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. Míg az „Út a munkaerőpiacra” című projektnek az volt a célja, hogy a minél több 25 év feletti álláskereső elhelyezkedjen, addig az „Ifjúsági Garancia” című projektnek pedig az, hogy azon 25 év alatti fiatalok számára, akik nem tanultak és nem dolgoztak, konkrét lehetőséget kínáljanak az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra. A két projekt Fejér vármegyei zárókonferenciáját november 14-én tartották Székesfehérváron.

Dr. Zöld-Nagy Viktória, Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: soha nem volt még ilyen magas a foglalkoztatottság és ilyen kevés az álláskeresők száma Magyarországon, mint jelenleg.

– Történelmi csúcsokat dönget a magyar munkaerőpiac. Budapest, illetve a Közép-Dunántúl még az egyébként jó adatoknál is jobban teljesít. Az országos adatokat tekintve 75 százalékos a foglalkoztatottság és 3,9 százalékos a munkanélküliség, ami gyakorlatilag majdnem teljes foglalkoztatottságot jelent. Ha pedig konkrétan Fejér vármegyét nézzük, akkor 1,9 százalékos munkanélküliségről beszélünk. Utóbbi azt mutatja, hogy itt szinte nincs is munkanélküliség – részletezte a helyettes államtitkár.

Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Dr. Zöld-Nagy Viktória a projektzáró konferencián arra is kitért, hogy a megvalósulási időszak alatt több olyan helyzet is bekövetkezett, ami mindenkit váratlanul ért. A pandémiát kiemelve, az első két hullámban a munkahelymegtartásért küzdöttek, azt követően pedig az újabb munkahelyek megteremtéséért. Mint mondta, a magyar munkaerőpiac a válságok ellenére helyt állt, ami lehetővé teszi azt, hogy a jövőben még jobban teljesítsen. A kormány egyik nagy célja, hogy 2030-ra a foglalkoztatottságot 85 százalékra növeljék, illetve újabb munkaerő-támogatási programokat terveznek indítani – fűzte hozzá. 

Fejér vármegye mindkét projekthez 2015-ben csatlakozott, és a megyei munkavállalókat, munkáltatókat szólították meg. Céljuk az volt, hogy mindkét oldal igényeit felmérjék, és az igények szerint nyújtsanak támogatást. Dr. Tanárki Gábor, a vármegyei kormányhivatalt vezető főispán kiemelte: az Út a munkaerőpiacra projekt megvalósítására országosan közel 255 milliárd, Fejérben 9,939 milliárd forint állt rendelkezésre. Ezzel a forrással 10.047 fő 25-64 év közötti regisztrált álláskereső és inaktív, kiemelten a hátrányos helyzetben levő álláskereső képzése, foglalkoztatásának javítása valósult meg. 

Ami az Ifjúsági Garancia projektet illeti, a vármegyében a rendelkezésre álló európai uniós forrás 6,3 milliárd forint volt. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályai 9539 fő 25 év alatti fiatalt szólítottak meg, és 8000 fiatalnak nyújtottak közvetlen segítséget a munkaerő-piaci integrációjuk érdekében – tájékoztatott a főispán. 

Dr. Tanárki Gábor elmondta, hogy a nyolc éves munka olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy messzemenően túlteljesítették a projektek indításakor kitűzött célokat. Ezért elismerés és köszönet illeti valamennyi résztvevőt.  Bebizonyosodott, hogy a Fejér Vármegyei Kormányhivatal híd, összekötő kapocs a munkáltatók, a munkavállalók, az álláskeresők, a felsőfokú szakképzés, a felnőttképzés, illetve a felsőoktatás szereplői között. A kormányhivatali szakemberek, a munkáltatók és a munkavállalók jó együttműködésére a következő időszakban is szükség lesz, a hosszú távú sikerek érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában