Tudatos gondolkodás

2023.11.23. 07:00

Fekete péntek helyett Ne Vásárolj Semmit! Nap

A szélsőséges, túlzásba vitt dolgokat sem az emberi szervezet, sem a társadalom nem tolerálja jól. Ha túl sokat fogyasztunk a jóléti társadalom kínálatából, előbb-utóbb fogyókúrázni, böjtölni kell, hogy helyreálljon a belső rend. November utolsó pénteke - idén november 24-e - a fogyasztás böjtjének napja. Akik részt vesznek ebben a megmozdulásban (vagy éppen a meg nem mozdulásban), igyekeznek legalább egy napot vásárlásmentesen tölteni. Ez jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, mik azok, amik valóban gazdagabbá és értékesebbé teszik az életünket.

Balla Tibor

A „Ne vásárolj semmit!” napot (angolul: Buy Nothing Day!) Ted Dave kezdeményezte 1992-ben. Ted Dave  Kanadában, a reklámszakmában dolgozott. Elhatározta, tesz valamit a reklámok folyamatos túlvásárlásra buzdító hatása ellen. A „Ne vásárolj semmit!” napokon a különböző országokban és városokban tömegeket megmozgató és figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, amelyek során arra biztatják a lakosságot, hogy figyeljen oda saját vásárlási szokásaira. A túlfogyasztás problémája rengeteg területen jelentkezik, így a természeti erőforrások ésszerűtlen kihasználásának számos területén. Ezek közé tartoznak a fölösleges dolgok (kacatok, nem időtálló termékek), a rossz, pazarló (vissza nem váltható, újra nem hasznosítható) csomagolási szokások, részben pedig a túlzott fogyasztás emberi kapcsolatokat és természeti erőforrásokat veszélyeztető jelenségei.  

 

A környezetvédő, és más fogyasztáskritikus szervezetek minden év novemberének utolsó péntekén arra kívánják fölhívni a figyelmet, hogy a civilizáció által diktált túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következménnyel jár. A reklámok, a fősodrú média által közvetített ideálok, amelyek már kiskorunk óta befolyásolják világképünket, arra ösztönöznek, hogy minél több, minél gyorsabban és minél drágábban kielégítendő szükségletünk alakuljon ki. Mindeközben arról már szinte nem esik szó, hogy a fogyasztói boldogságérzetet fenntartó termékek előállítása többnyire hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetet. Ennek az iparágnak a nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolt termékek fogyasztásával keletkező szemét mennyisége és a szállításukkal kibocsátott különböző szennyezések mára az ökológiai katasztrófa súlyosbodásának első számú okaivá nőtték ki magukat.

A túlfogyasztás jelenségének komolyságát jól mutatja az Ökológiai lábnyom fogalma. Az Ökológiai lábnyom megmutatja, hogy az egyes emberek életmódjukkal a Föld mekkora részét veszik igénybe, hány hektár terület tartja el őket jelenlegi fogyasztási szintjükön. Az ökológiai lábnyomok összehasonlításából kiderül, hogy ha mindenki olyan mértékben fogyasztana (energiát, nyers- és alapanyagot), mint például az Amerikai Egyesült Államok polgárai, akkor 6 darab Földre volna szükség. Ha mindenki olyan nagy lábon élne, mint egy átlagos magyar, akkor három bolygóra volna szükségünk. Más megközelítésben: ezen a Földön csak harmadennyien férnénk el.

 

A környezetvédő szervezetek a fogyasztói böjt napjával nem szegénységet és nem nélkülözést prédikálnak. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a boldogságot, a megelégedettséget nem a boltokban, a hirdetésekben találjuk meg. A kevesebb gyakran több, és kritikával kell kezelnünk fogyasztói igényeinket. Arra bíztatják az embereket, hogy ne legyenek mindig "Kedves vásárlók" és "Tisztelt fogyasztók". Ne a reklámok alapján döntsenek, gondolkozzanak, vélekedjenek, és alkalmazzák azt az egyszerű szabályt, hogy csak akkor vásároljanak, ha valóban szükségük van az adott termékre és meg is engedhetik maguknak.
 

 

Arra hívnak mindenkit, hogy szánjanak egy napot a fogyasztói böjtre, hogy a "Ne vásárolj semmit" napon szálljanak ki a fogyasztói mókuskerékből, és találják meg a pénztől független örömöket az életben. Arra, hogy felelősséggel tartozunk az unokáinktól kölcsönkapott természeti környezet állapotáért, a fenntartható működésért. 

Dunaújvárosban a József Attila Könyvtárban, illetve a Béke Fiókkönyvtárban november 24-én, pénteken arra biztatnak mindenkit, hogy iratkozzon be ingyenesen és könyvvásárlás helyett kölcsönözzön, vagy vigye vissza lejárt könyveit és a késedelmi díjat is elengedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában