Járműkörkép

2023.11.13. 19:05

A magyar háztartások többségének van 16 éves vagy még öregebb autója egy felmérés szerint

A magyar autótulajdonosok 51 százaléka használ 16 éves vagy annál is öregebb autót, amelyet 1 és 3 millió forint közötti összegért vásárolt; a gépjárművek átlagos kora Magyarországon 14,5 év - közölte hétfőn a Használtautó.hu a GKID kutatóval szeptemberben készített online reprezentatív felmérése alapján.

Duol.hu

Illusztráció!

Fotó: MW/Máté Krisztián

A válaszok alapján az átlagos hazai autótulajdonos évente 50 és 250 ezer forint közötti összeget költ karbantartásra, miközben minimum 5 évet vár a cserével, és jellemzően 3,8 millió forintot költene egy összegben egy legfeljebb 8 éves, benzines vagy dízeles használt autóra.
A meglévő gépkocsit 65 százalékuk belföldön és használtan vásárolta, 22 százalék vette újonnan - írják a közleményben.
A felmérés szerint a saját autóval rendelkezők leginkább benzines gépjárművet használnak, a hibrid hajtásúak aránya 6 százalékra tehető.
A közlekedési alternatívák közül legtöbben tömegközlekedésre váltanának, de a válaszadók a rövidebb távokat akár gyalog vagy kerékpárral is szívesen megtennék - írják a közleményben.
A megkérdezettek 10 százaléka tervez egy éven belül gépkocsit vásárolni. Ezen válaszadói kör 10 százaléka új, 72 százaléka használt, 16 százaléka pedig új vagy használt személygépjármű vásárlását tervezi.
A vásárlást tervezők nagy része az 1-3 millió forintos kategóriában keres autót, míg az átlagos vételár várhatóan 3,8 millió forint körül alakul, legnagyobb értékben a 60 év felettiek és a budapestiek fognak gépjárművet venni - derült ki a felmérésből.

Az autóval rendelkezők 82 százaléka minimum 5 évet vár a gépjármű cseréjével, a többség  5-10 évente váltja le a használt gépjárművét - közölte a Használtautó.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában