Adony

2023.10.18. 07:00

Újbor ünnepet ültek a szőlőhegyen

Az újbort ünnepelték október 14-én, szombaton az adonyi szőlőhegyen. A Duna-menti Szent Orbán Borrend rendezésében a borkedvelők a Szent Orbán kápolnánál találkoztak.

Agárdy Csaba

Fotó: Rácz József

A program 14 órakor a hálaadó litániával kezdődött, majd Ronyecz Péter polgármester szólt a megjelentekhez. A kisváros első embere azzal fejezte be mondandóját, hogy a gazdák vigyázzanak a borokra, hogy sokáig tudjuk élvezni annak jó minőségét.

Schmidt Attila a borrend nagymestere a tőle megszokott, nem sablonos szöveggel állt elő, egy verset olvasott fel, méghozzá Csávossy György Falra írt nevek elégiáját

„A pincegádor rossz falán,
hol vendég csak a vakolat,
sok jó ivó és jóbarát,
szép múzsa neve hívogat. Az ősz fülel, a must zokog,
álmodnak szuvas cserefák
és avas ízű emlékkorty
a víg szüret, az ifjúság. A dal csokrában falra rótt,
sugárzó, hetyke kézjegyek
fakulnak, mint a letarolt,
kopárló, vén szőlőhegyek. A nap lehuny – tűzláng a vég –
új borban csókja újra ég,
málló nevek, emléketek
szívemben ma is erjed még.
A vers tökéletesen illett az alkalomhoz.”

 

Ezután adták át a Szent Orbán vándordíjat, amit 2009-ben dr. Zsiros Mária és dr. Menyhárt Ferenc alapított. A díj nem elsősorban arról szól, hogy kinek milyen a bora, hanem arról, hogy mennyit tesznek a közösségért, mennyi munkát végeznek a háttérben, a szőlőben.

Menyhárt Ferenc a díj átadása előtt kapott szót az ünnepen.

– 2009 óta sok év telt el, és büszkén mondhatom, hogy azóta az adonyi borászat, szőlészet hatalmas fejlődésen ment keresztül. Elég csak a sajtót megtekinteni, és láthatjuk, hogy mennyi cikk jelenik meg az adonyi borászokról, az itteni eseményekről. A borrendet egyre több helyre hívják vendégségbe, egyre több borversenyt bírálnak a Szent Orbán borrend tagjai. És itt szeretném kiemelni azt, hogy a jó bor készítéséhez nem egy ember szükséges, kell a segítség. Kell a család, kellenek a barátok, a szomszédok. Ebben az évben Pletser Lajosnak adományozzuk a díjat, ő és a családja évtizedek óta rengeteg tesz azért, hogy jó híre legyen az adonyi szőlőhegynek.

Pletser Lajos láthatóan megilletődötten vette át a hatalmas méretű szobrot.

– Nem számítottam erre az elismerésre, meg vagyok hatva, s talán meg sem érdemlem - mondta.

A program végén a RitMusa zenekar adott nagyszerű koncertet, magyar és cigány népzenével örvendeztették meg a közönséget. Nagyon profi előadást láthattunk, hallhattunk, nem véletlenül perdült táncra a közönség.

 

A RitMusa után nem maradt más hátra, mint a közvetlen beszélgetés, az újbor kóstolása. Ugyanis a borrend – a hagyományoknak megfelelően – mindenkit vendégül látott egy pohár borra és egy friss vajas kiflire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában