Bombázások, ágyúzások után állt talpra Pentele

2023.10.30. 17:30

Megemlékezések a háborúk áldozataira

A Pentele Baráti Kör tegnap délelőtt a Dunaújvárosi Köztemetőben és az Óvárosban tartott ünnepséget az első és a második világháború áldozatainak emlékére.

Agárdy Csaba

Pálinkás Bertalan mondott beszédet a második világháborús emlékműnél a Dunaújvárosi Köztemetőben

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Pálinkás Bertalan, a Pentele Baráti Kör Egyesület elnöke a köztemetőben a második világháborús emlékműnél – felirata: A háború, a fasizmus dunapentelei áldozatainak emlékére – mondott beszédet.

Többek között kifejezte, hagyomány, hogy a Pentele Baráti Kör Egyesület, a pentelei civil szervezetek, Pentele lakói, rokonok, leszármazottak, hozzátartozók, a dunaújvárosi önkormányzat – ezúttal Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester – a mindenszentek és a halottak napja előtt tisztelegnek Dunapentele világháborús áldozataira emlékezve.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– A első világháborúban hatszázötven bevonulónk közül százötvenhárman sohasem tértek haza a csatamezőkről. Dunapentele emberveszteségei a második világháborúban ismét súlyosak voltak. A fronton, idegenben elvesztek névsorában kilencvenhárom dunapentelei áldozatra emlékezünk.

Pálinkás Bertalan hangsúlyozta: Dunapentelén többször is átvonult a front, hatalmas károkat okozva. 1944-ben  kezdődtek a szovjet bombázások, ágyúzások, lövöldözések. A helyi hadműveletekben negyvenhat pentelei vesztette életét. Mindeközben a Bruck-malmot zsidó gettóvá változtatták. Ötvenhét penteleit hurcoltak el, egyedül csak Farkas Ella tért haza

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– A veszteségek drámaian hatottak a családok megélhetésére, és a településtörténetre is. Dunapentele népe azonban e világégések és háborús veszteségek után is példásán talpra állt – emelte ki az elnök.

Beszéde után Pálinkás Bertalan megkérte a jelenlévőket, hogy gyújtsanak mécseseket, gyertyákat, vagy zsidó szokás szerint tegyenek egy kavicsot a sírra.

Az egybegyűltek ezután az Óvárosban, az első világháborús emléktáblánál főhajtással emlékeztek az áldozatokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában