Mancsőrjárat az Arany iskolában

2023.10.09. 13:00

Largo és Chili nem hagyja elmenekülni a bűnözőket - galériával

A pálhalmai bv. intézet kutyás bemutatójával zárult az Arany iskola állati témahete pénteken.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a felkéréseknek eleget téve, rendszeresen részt vesz kisebb és nagyobb rendezvényeken egyaránt, ahol bemutatják, miként dolgoznak együtt a szolgálati kutyák és gazdáik. Meghívást kaptak az Arany János Általános iskolából is: az intézmény az állatok világnapjához kapcsolódóan egy tematikus hetet tartott a diákok számára, amelynek során megismerkedhettek a fiatalok terápiás kutyusokkal, pénteken pedig a bv. intézetnek köszönhetően azt láthatták, hogy mire is képesek a szolgálati ebek.

Október 6-án reggel a pálhalmai intézet három kollégája, Partizer Csaba, Szabó Valentin és Tauz István, valamint a járőri feladatokra kiképzett két kutyus érkezett a gyerekekhez. Az iskola udvarának egyik aszfaltos pályáját állták körbe az osztályok, a belső területen pedig a bemutató volt. Partizer Csaba négylábú társa a 6 éves német juhász, Largo, akit már nyolc hetes kora óta nevel. Tauz István a 8 éves belga juhászkutyával, Chilivel alkot járőrpárost. Először engedelmességi feladatokat láthattak a diákok, majd Szabó Valentin bátorságának köszönhetően azt is megnézték, hogy különféle támadások esetén hogyan kapja el a „bűnözőt” a két kutya, s fogják egészen addig, amíg a gazdáik ki nem mondják a vezényszót, hogy eresszék el.

A tanulók tapssal jutalmazták a látványos műsort, amellyel tulajdonképpen az állati témahét végéhez is értek. Ezt követően díjazták azon versenyeik, felhívásaik győzteseit, amelyeket a héten hirdettek meg. Továbbá ekkor adták át a FÁDA civil állatmentők (illetve a gondozásukban lévő kutyusok, cicák) számára gyűjtött adományokat. Összességében mintegy 188 kilogramm száraztáp, 80 kilogramm nedves-konzerves táp, zacskós tisztítószer, macskaalom és játékok alkották az Arany iskola közösségétől kapott adománycsomagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában